A német üzleti hangulatindex a szeptemberi 85,8 pontról 86,9 pontra javult októberben az előzetesen várt 0,2 százalékpontos romlás helyett – derül ki az ifo gazdaságkutató intézet honlapján szerdán publikált jelentésből.

 Lanxess
Bár a Lanxess német vegyipari cégnél is elbocsátások lesznek, jobb lett a vártnál az ifo-index. Fotó: Shutterstock

A mutatószám április óta első alkalommal emelkedett.

Az aktuális helyzet megítélése a gazdasági szereplők körében a várt csekély romlás helyett szintén javult, ugyanis az index értéke a szeptemberi 88,7 pont után nem 88,5 pont, hanem 89,2 pont lett októberre.

Az üzleti kilátások megítélése pedig a várnál lényegesen jobban javult, a szeptemberi 83,1 pontról 83,3 pont helyett 84,7 pontra emelkedett.

Már dereng némi fény az alagút végén

– kommentálta a felmérés megállapításait Clemens Fuest, az ifo elnöke.

A német gazdaság idén zsugorodni fog, de az utolsó negyedévben stabilizálódásra, illetve enyhe növekedésre számítunk – tette hozzá.

Az elemzők azonban jellemzően kevésbé optimisták , mint Fuest, és az a gyenge kínai kereslet, valamint a magasabb kamatlábak miatt csökkenéssel számolnak az egész második fél évre.

A kulcsfontosságú feldolgozóipar továbbra is küszködik. A Lanxess vegyipari óriás a múlt héten az energiahiány és a globális kereslet visszaesése miatt németországi alkalmazottai 7 százalékának leépítését közölte. Korábban a cég szektortársa, a BASF jelentett be elbocsátásokat. A Volkswagen pedig a költségek növekedésére és ellátási zavarokra hivatkozva csökkentette előrejelzését.

A pozitív számok főként a szolgáltatási szektorból, például az IT-ből és a turizmusból származnak

– mondta Fuest.

„A német üzleti kilátások javulása arra utal, hogy bár a gazdasági helyzet továbbra is gyenge, de talán túljutott a mélyponton. A téli technikai után a második negyedévben stagnált. A harmadik negyedévre viszont ismét zsugorodást prognosztizálunk, mivel a magasabb kamatlábak és a gyengébb globális kereslet nyomás alatt tartja a gazdaságot” – írja a Bloomberg Economics.

Az elemzőház hozzáfűzi ugyanakkor, hogy vannak kedvező jelek is. A szolgáltatási szektor például stabilizálódik, amit a jövedelmek várt emelkedése is segít.