Az előrejelzések szerint Németország már 2023-ban kiszoríthatja Japánt, és a világ harmadik legnagyobb gazdaságává válhat, hála a jen dollárral és euróval szembeni árfolyamcsökkenésének – írta a Bloomberg.

Japan,And,Germany,Two,Flags
Fotó: Shutterstock

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb előrejelzései szerint Németország nominális bruttó hazai összterméke idén 4,43 ezermilliárd dollár lesz, szemben japán 4,23 ezermilliárdjával. 

Ezzel a német gazdaság a világ harmadik legnagyobbjává válna, amit csak az Egyesült Államok és Kína előzne meg.

A jelentés a japán gazdaság lemaradását azzal indokolta, hogy a jen az euróval szemben a 160-as szint közelében ingadozik, amelyet leutóbb 2008 augusztusában ért el, és továbbra is karnyújtásnyira van a dollárral szembeni 33 éves mélypontjától.

A német és a japán GDP alakulása 2016-tól
 

A jen gyengülését nagyrészt a monetáris politika alapvető különbségei okozták. A Federal Reserve és az Európai Központi Bank (EKB) az leküzdése érdekében a koronavírus-járvány idején tartott mélypontról felemelte a kamatlábakat, míg a japán jegybank (BoJ) továbbra is ösztönző üzemmódban maradt, amivel az évek óta tartó defláció után az árak növekedését igyekszik elősegíteni.

S bár a Fed és az EKB már a kamatemelési ciklusának a végéhez közelít, a magas hitelfelvételi költségek még sokáig nyomás alatt fogják tartani a jent – ez a BoJ jövő heti ülésének a központi témája lesz.

Igaz, hogy Japán növekedési potenciálja elmaradt és továbbra is lassú, de mi szeretnénk visszaszerezni az elmúlt 20-30 évben elvesztett eredményeinket, amelyekhez a készülő csomagunk is hozzá fog járulni 

– mondta kedden Yasutoshi Nishimura japán gazdasági miniszter, amikor az IMF előrejelzéseiről kérdezték.

Fumio Kishida miniszterelnök hétfőn közölte, hogy a tervezett gazdaságélénkítő csomag kiterjesztené az energiatámogatásokat, lendületet adna a béremelkedésnek és több fajta adócsökkentést is bevezetne – a kormány abban bízik, hogy ezzel enyhíteni tudják a Japánt sújtó, évtizedes csúcsra emelkedő inflációt.

Az előrejelzések azonban egy hosszú távú és stabil növekedésre is számítanak Németországban, amely az elmúlt években Európa legnagyobb gazdaságából a kontinens beteg emberévé vált. A mostani előretörése pedig kevésbé a saját erejének, hanem a japán gazdaság gyengeségének köszönheti.

Év végére újabb recesszióba csúszik Németország

Európa legnagyobb gazdaságában 2024-ig nem várható élénkülés, de a növekedés ezután is gyenge marad.