Az OPEC+-országok azon döntése, hogy fenntartják a jelenlegi kitermelési mennyiséget, kedvező hatással van az olajárakra, és hordónként 90 dollár felett tarthatja őket a következő hónapokban is. Október negyedikén, az OPEC+ megfigyelőbizottságának ülésén a szövetség azt javasolta, hogy tartsák be a korábban elfogadott megállapodásokat. Ugyanezen a napon Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes kijelentette, hogy Oroszország 2023. december végéig folytatja a világpiaci szállítások további önkéntes, napi 300 ezer hordóval történő csökkentését. Szaúd-Arábia is megerősítette, hogy be kívánja tartani a megállapodásokat, vagyis a korábbi vállalását, miszerint  kitermelését napi egymillió hordóval csökkenti az év végéig.

A handout picture provided by Energy giant Saudi Aramco, Saudi Arabia's state-owned oil and gas company, shows its rigs in HSBH field north of Dhahran in the eastern province of Saudi Arabia on March 20, 2018. Aramco posted on May 12, 2020 a 25 percent slump in first-quarter profit and said the coronavirus crisis which triggered a crash in oil prices would weigh heavily on demand in the year ahead. (Photo by Mohamed ALEBN ALSHAIKH / Saudi Aramco / AFP) / === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO /ARAMCO" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ===
Fotó: AFP

A döntés után a határidős Brent nyersolaj hordónkénti ára 86 dollár felett stabilizálódott csütörtökön. Eközben a nemzetközi olaj-referenciaindexek szerdán 5 százalékkal csökkentek, miután az Amerikai Egyesült Államokból rendkívül gyenge üzemanyag-keresletet jeleztek. Az EIA jelentése szerint az amerikai benzinkereslet négyhetes átlaga a múlt héten napi 8,3 millió hordóra esett, ami 1998 óta a legalacsonyabb az év ezen időszakában. Az olajárakat az a hír is nyomás alá helyezte, hogy Oroszország a következő napokban feloldhatja a gázolajra vonatkozó tilalmat. Sőt, a befektetők óvatosak lettek a globális közelgő visszaesése miatti aggodalmak közepette.

Mikor és mekkora kitermeléscsökkentést vállaltak az OPEC-tagok?

Elemzők szeirnt az OPEC+ vállalásai a fentiektől függetlenül is segíthetik a Brent olajár 90 dollár körüli szinten tartását. Emlékezetes, hogy tavasszal Oroszország napi 500 ezer hordóval csökkentette kitermelését a februári szinthez képest. Az OPEC adatai szerint februárban az Orosz Föderáció napi 10 millió hordó olajat termelt.

A Brent árfolyama 2023-tól
 

Oroszországgal egy időben Szaúd-Arábia október 4-én bejelentette, hogy 2023 végéig meghosszabbítja a napi egymillió hordós olajkitermelés önkéntes csökkentését. A döntést havonta felülvizsgálják a termelés csökkentésének vagy növelésének lehetőségével – áll a királyság kormányhivatalának közleményében. Szaúd-Arábia olajtermelésének tényleges szintje ez év végére várhatóan napi 9 millió hordó lesz.

A mostani ár már megfelel az olajkartellnak

A jelenlegi olajár minden OPEC+-résztvevő számára előnyös, és most már nem az olaj árának emelése, hanem a jelenlegi szinten tartás szerepelhet reményeik között. Az OPEC és a kitermeléscsökkentési megállapodásban (OPEC+) részt vevő többi olajtermelő ország a június 4-i bécsi találkozót követően állapodott meg abban, hogy 2024. január 1-jétől napi 1,6 millió hordóval csökkentik a kitermelési kvótát. Egyúttal megállapodtak abban, hogy a megállapodás 2024. december 31-ig lesz érvényes. A bécsi találkozójuk előtt a tagországok még úgy tervezték, hogy az ilyen mértékű visszafogást már 2023 végén elkezdik, vagyis ez azt jelzi, hogy nem volt teljes az összhang a kartelltagok között. 

AT SEA, RUSSIA - MAY 8 :  The Prirazlomnaya offshore ice-resistant oil-producing platform is seen at Pechora Sea, Russia on May 8, 2016. Prirazlomnaya is the world's first operational Arctic rig that process oil drilling, production and storage, end product processing and loading. Sergey Anisimov  / Anadolu Agency (Photo by Sergey Anisimov / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Feltételezhetően a várható kereslettel kapcsolatban merülnek fel bizonytalanságok, mivel nem látható tisztán, hogy az okozta gazdasági kihívások milyen szintű növekedési problémákat okozhatnak a világgazdaságban. Az alacsonyabb vagy visszaeső gazdasági növekedés pedig nyilvánvalóan negatívan hat a keresletre is. Az USA-adatok már most erre is engednek következtetni.

Nem véletlen, hogy Szaúd-Arábia és Oroszország nyitva hagyta a termelési szintek novemberi felülvizsgálatának lehetőségét, és valószínűleg növelni tudják a csökkentés mértékét is, ha szükségesnek ítélik. A kitermelő országok ugyanakkor bízhatnak a kínai gazdaság fellendülésében, hiszen a jövő héten ér véget a hétnapos ünnepi időszak, és újra beindulnak az ipari cégek is az országban, ami hathat a kereslet alakulására. Éppen ezért arra lehet számítani, hogy az e heti stabilizálódás után, a jövő héten ismét mérsékelt emelkedés következik be a Brent árában.