Oroszország a jövő hónapban dönti el, hogy tovább csökkenti-e a kitermelést, vagy fokozza a kibocsátást, de az biztos, hogy az érvényben lévő exportkorlátozások az év végéig érvényben maradnak – jelentette ki szerdán Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes.

Russian Energy WeekMOSCOW, RUSSIA - OCTOBER 13: Russian Deputy Prime Minister Alexander Novak attends a session within the Russian Energy Week in Moscow, Russia on October 13, 2022. Sefa Karacan / Anadolu Agency (Photo by SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Alekszandr Novak novemberre ígéri a piacelemzést és az abból következő döntést a kitermelés módosításáról.
Fotó: AFP

Moszkva két ízben vállalta az olajellátás önkéntes visszafogását: áprilisban napi félmillió hordóval kevesebb kitermelését 2024 végéig, augusztusban pedig az csökkentését napi 300 ezer hordóval; ez utóbbi az év végéig érvényes.

Novak az olajtermelő országok (OPEC+) online miniszteri ülése előtt beszélt. A Reuters négy forrásból megerősített értesülése szerint a tárcavezetők aligha módosítanak a jelenlegi politikán. Ezt erősítette meg a világ legnagyobb olajtermelője, Szaúd-Arábia is szerda délelőtt; képviselője kijelentette, hogy az ország tartja magát az önként vállalt kitermeléscsökkentéshez, ami az év végéig egymillió hordós napi kiesést jelent.

RUSSIA-OIL-YUKOSA picture taken 12 October 2004 shows a Yukos oil well of Prirazlomnoye, outside Nefteyugansk. A Yukos spokesman announced 25 October 2004 that US oil field service company Schlumberger Limited was withdrawing its equipment from the Yuganskneftegas field as Yukos had stopped paying for its use, Interfax reported. AFP PHOTO / TATYANA MAKEYEVA (Photo by TATYANA MAKEYEVA / AFP)
Moszkva tovább csökkentheti az olajkitermelést.
Fotó: AFP

Az orosz termelésről Novak annyit mondott, hogy 

a jövő hónapban végeznek piacelemzést, és ennek eredménye alapján döntenek a következő lépésről, a kibocsátás növeléséről vagy további csökkentéséről az áprilisban bejelentetten felül.

A miniszterelnök-helyettes megerősítette, hogy a termelés visszafogásával Oroszország célja támogatni az OPEC+ erőfeszítéseit az olajpiac stabilitásának és egyensúlyának fenntartására. Szeptemberben Vlagyimir Putyin orosz elnök és Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg is egyeztetett telefonon az olajkitermelés csökkentéséről.

A napi ötszázezer hordó a Reuters szerint a teljes orosz olajtermelés 5 százaléka, a hivatalos adatok közlését azonban Moszkva 2024 áprilisáig felfüggesztette. Nyikolaj Sulginov energetikai miniszter mindenesetre a múlt hónapban közölte, hogy az idén 1,5 százalékkal, 527 millió tonnára (napi 10,54 millió hordóra) esik vissza az orosz olajtermelés a 2022-es 535 millió tonnáról.