A Brexit, a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború okozta „tripla sokk” következtében az Egyesült Királyság gazdasága növekedésben öt évet veszített, csak 2024-ben tér vissza a pandémiai előtti szintre – figyelmeztetett legfrissebb előrejelzésében a National Institute of Economic and Social Research (NIESR).

Flag Of Great Britain In LondonThe flag of Great Britain waving in the city of London, the capital of the United Kingdom. The flag, commonly known as King's Colours, the first Union Flag, the Union Jack, or the British flag is the flag of the United Kingdom. The flag consists of the red cross of Saint George, patron saint of England, superimposed on the Saltire of Saint Andrew, patron saint of Scotland. August 25, 2022 - London, United Kingdom (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A Brexit kihangsúlyozta a brit gazdaság alapvető problémáit.
Fotó: AFP

A tekintélyes brit gazdaságkutató intézet szerdán kiadott prognózisa szerint a világ hatodik legnagyobb gazdasága mindössze 0,4 százalékkal bővül az idén, és 0,3 százalékkal jövőre. A NIESR három hónapja még 0,3, illetve 0,6 százalékos bővülést jelzett – emlékeztetett tudósításában a Reuters. 

A Bank of England (BoE) ennél valamivel magasabb, 0,5 százalékos növekedést jelzett

 2023-ra és 2024-re is a legutóbbi ülésén, amelyen sorozatban 14. alkalommal emelte a kamatlábakat.

A kutatók azonban figyelmeztettek, hogy az előrejelzés „roppant bizonytalan”. „Valójában minden esély megvan arra, hogy a zsugorodni fog az év végére, és mintegy 60 százalék a valószínűsége, hogy a gazdaság recesszióba süllyed 2024 végére” a szakképzett munkaerő és az állami beruházások hiánya, a gyenge termelékenység és az ország egyes régióinak gazdasági fejletlensége miatt – idézte a negyedéves előrejelzést a Sky News.

Az intézet szerint a jegybanknak 2028 előtt nem sikerült a célt jelentő 2 százalékra nyomni az inflációt, az a jelenlegi 7,9 százalékról az év végére mindössze 5,2 százalékra csökken, a javulás üteme azonban a jövő évtől lassulni fog, és átlagosan valamivel 2 százalék fölött marad 2025 és 2027 között is.

Az a briteknél a legmagasabb a fejlett ipari államok között.
Fotó: AFP

A NIESR az inflációt illetően is pesszimistább a BoE-nél, amely arra számít, hogy a fogyasztói árak emelkedésének üteme az év végére 4,9 százalékos lesz. Huw Pill, a jegybank vezető közgazdásza azonban azóta elismerte, hogy az infláció egyik hajtóereje, az élelmiszerárak talán soha nem esnek majd vissza az ukrajnai háború előtti szintre.

„Infláció, a globális gazdaság lassulása, olajsokkok, sztrájkok – sok olyan kifejezés, amely az 1970-es éveket idézi – foglalta össze a nehézségeket Jagjit Chadha, az intézet igazgatója. – A Brexit nagy szolgálatot tett azzal, hogy még világosabban megmutatta a brit gazdasági alapvető problémáit, de megoldásokat egyelőre nem hozott” – tette hozzá.

Az Egyesült Királyságban a legmagasabb az infláció a legfejlettebb ipari országok, a G7-ek között, és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet előrejelzése szerint ez az idén így is marad. Tovább hajtja a bérek növekedése is, amelynek üteme a NIESR előrejelzése szerint 6 százalékos lesz jövőre is a munkaerőhiány miatt. Ez ugyan segít némileg átvészelni az embereknek a megélhetési válságot, viszont emeli a munkaadók költségeit.