Nagy-Britannia 4 milliárd fontos (1 font = 450 forint) szerződést ítélt oda a BAE Systemsnek az Ausztráliával és az Egyesült Államokkal közös AUKUS program keretében támadó tengeralattjárók építésére – közölte Grant Shapps védelmi miniszter, valamint a vállalat vasárnap.

Aerial,Drone,Photo,Of,Latest,Technology,Naval,Armed,Forces,Submarine
Fotó: Shutterstock

Az Egyesült Államok, Ausztrália és Nagy-Britannia márciusban mutatta be az AUKUS-megállapodás részleteit, amelynek célja, hogy Ausztrália a 2030-as évek elejétől nukleáris meghajtású támadó tengeralattjárókkal rendelkezzen, amelyek segítenek Kína indo-csendes-óceáni térségbeli stratégiai céljait ellensúlyozni.

A BAE Systems részletezte, hogy a védelmi minisztérium a 2028-ig tartó fejlesztési munkálatok fedezetére nyújtott támogatást, ami lehetővé teszi a tengeralattjárók részletes tervezési munkálatainak megkezdését.

A szerződés garantálja a BAE Systems északnyugat-angliai Barrow-in-Furnessben található telephelyén végzett infrastrukturális munkálatok finanszírozását, és a vállalat szerint ötezer munkahely létesítéséhez járul hozzá.

A BAE Systems szerint a tengeralattjárók gyártása az évtized vége felé kezdődik, az első SSN-AUKUS hajó átadása pedig a 2030-as évek végén várható.