Az egyéves hitelek refernciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) 3,45 százalékon tartotta a kínai központi bank pénteken. A kamat szintjét a jegybank előbb júniusban mérsékelte 3,65 százalékról 3,55 százalékra, majd augusztusban a jelenlegi szintre.

Nem változtatott a kínai központi bank az ötéves hitelek kamatain sem, azok szintje megmaradt 4,20 százalékon. Ez a kamatszint júniusban 4,30 százalékról csökkent a jelenlegi szintre.

Beijing,-,October,28:,People's,Bank,Of,China,Of,China
Fotó: Shutterstock

A pénteki döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak, 

miután a központi bank hétfőn szinten tartotta középtávú likviditási hiteleinek (MLF) kamatát. Az MLF a kínai jegybank által a kereskedelmi bankok likviditásának biztosítására használt fontos hitelezési eszköz, amely közvetlenül befolyásolja az LPR kamatlábat.

A kínai központi bank kamatreformja után, 2019 augusztusában lett az LPR az új benchmark, így 2020 óta a jegybank elvárja a hitelintézetektől, hogy az új hitelek kamatainak meghatározásakor az LPR-t vegyék alapul.

A vártnál kedvezőbb harmadik negyedéves kínai és kiskereskedelmi adatok után az elemzők egyre kevésbé számítanak további kamatcsökkentésre a gazdaság élénkítésének céljából.