A szakértők által vártnál óvatosabban, 10 bázisponttal csökkentette az egyéves alapkamatot a kínai központi bank, miközben a várt csökkentés helyett szinten tartotta az ötéves kamatszintet hétfőn.

Az egyéves hitelek referenciakamata (Loan Prime Rate/LPR) így 3,55 százalékról 3,45 százalékra csökkent, miközben a piaci várakozások 3,4 százalékra várták a kamatszintet a hétfői döntés után. Tavaly augusztus óta júniusban változtatott először ezen a kamaton a jegybank, akkor 3,65 százalékról vágta 3,55 százalékra.

Housing Loans Interest Rate Reduction In China
Fotó: NurPhoto via AFP

Nem változott ugyanakkor az ötéves lejáratú hitelekre vonatkozó kamat, az maradt 4,2 százalékon. 

Az ötéves kamatszint szintén júniusban csökkent először a tavaly augusztustól érvényes 4,3 százalékról 4,2 százalékra. A piaci várakozások az ötéves kamat terén is 15 bázispontos csökkentést valószínűsítettek, 4,05 százalékra.

A hétfői döntés azért lephette meg az elemzőket, mert a központi bank múlt kedden 15 bázisponttal, 2,5 százalékra csökkentette a középlejáratú hitelkeret (MLF), a pénzintézeteknek nyújtott egyéves lejáratú hitelek kamatát, amiből arra a következtetésre jutottak, hogy hétfőn az LPR is hasonló mértékben csökken majd. Az MLF a kínai jegybank által a kereskedelmi bankok likviditásának biztosítására használt fontos hitelezési eszköz, amely közvetlenül befolyásolja az LPR kamatlábát.

Az LPR 2019 augusztusában lett az új benchmark a kínai központi bank kamatreformja után. 2020-tól a jegybank megköveteli a bankoktól, hogy az új hitelek kamatainak meghatározásakor az LPR-t vegyék alapul. A kínai jegybanknak nincs könnyű dolga, hiszen egyszerre szeretné élénkíteni az problémáival küzdő gazdaságot és megvédeni a jüan árfolyamát, amely 15 éves mélypont közelében van a dollárral szemben.