Hétfőn sztrájkba lépnek a Volvo csoporthoz tartozó amerikai Mack Trucks dolgozói, miután a szakszervezetnél kiverte a biztosítékot a vállalat ötéves kollektív szerződéses ajánlata. A United Auto Workers (UAW) szakszervezet vasárnap bejelentette, hogy a tagok túlnyomó többsége a munkabeszüntetés mellett döntött: a négyezer pennsylvaniai, floridai és marylandi dolgozó 73 százaléka nem veszi fel a munkát amerikai idő szerint hétfőn kora reggel.

UAW members and workers hold signs outside the Ford’s Chicago Assembly Plant after walking off their jobs in Chicago, Illinois, on September 29, 2023. Another 7,000 members of the biggest US automobile workers' union on Friday joined an already major strike against the top three Detroit car manufacturers. (Photo by KAMIL KRZACZYNSKI / AFP)
Az Egyesült Államokban folytatódik a sztrájkhullám. 
Fotó: AFP (illusztráció)

A Mack Észak-Amerika egyik legnagyobb teherautó- és kamiongyártója, amely ritka kivételként teljes egészében az Egyesült Államokban szereli össze a járműveit. A vállalat legutóbbi ajánlatában számos engedményt tett a munkavállalóinak. 

Ezek közt szerepel a 19 százalékos fizetésemelés, a 3500 dolláros aláírási bónusz, a magasabb valamint hogy a dolgozók rövidebb szolgálati idő alatt juthatnak el a legfelsőbb fizetési kategóriába. Sőt, a vállalat egyes alkalmazottaknak pluszszabadságot is kilátásba helyezett.

A sztrájk ellenére mindkét fél kifejezte további tárgyalási hajlandóságát

– írta a Reuters. A UAW szakszervezet már az elmúlt hetekben is hirdetett sztrájkokat: a 146 ezer tagja közül 25 ezren szüntették be a munkát a General Motors, a Ford és a Stellantis gyáraiban. Az érdekképviselet folyamatosan tárgyal a többi autógyártóval is. 

Shawn Fain elnök elmondta, hogy a Ford már 23 százalékra növelte a fizetésemelési ajánlatát 2028-ig. A javasolt, lakhatási költségekre vonatkozó kiigazításokkal együtt pedig a munkavállalók 30 százalékos fizetésemelést kaphatnak.

A közvélemény-kutatások szerint az amerikai társadalom széles körben támogatja a szakszervezetek követeléseit.

Újabb leépítéssel válaszolnak a sztrájkra az amerikai autógyártók

A GM és a Ford további félezer embert bocsát el. Egyelőre megmerevedtek az álláspontok, de az okozott kár máris milliárdokra rúg.