Az amerikai autóipari sztrájkot kiterjesztik a Ford chicagói összeszerelő üzemére és a General Motors (GM) michigani gyárára, ami mintegy hétezer dolgozót érint. Ezzel a sztrájkoló munkások száma 25 ezerre nőtt – közölte Shawn Fain, az Egyesült Autóipari Dolgozók (United Auto Workers – UAW) elnöke. Hozzátette: bár a vállalatokkal folytatott tárgyalásokon alig történt érdemi előrelépés, továbbra is nyitottak az egyeztetésekre.

Members of the United Auto Workers (UAW) Local 230 and their supporters walk the picket line in front of the Chrysler Corporate Parts Division in Ontario, California, on September 26, 2023, to show solidarity for the "Big Three" autoworkers currently on strike. Some 5,600 UAW members walked out of 38 US parts and distribution centers at General Motors and Stellantis at noon September 22, 2023, adding to last week's dramatic worker walkout. The UAW has described its campaign as an effort to level the economic playing field for the working class. (Photo by Patrick T. Fallon / AFP)
Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

Ugyanakkor a Stellantis további létesítményeire nem terjesztik ki a munkabeszüntetést, mivel a cég jelentős változtatásokat eszközölt a szerződési javaslatában, bár Fain ezekről nem árult el részleteket – írja a Reuters. A három nagy autógyárnál szeptember közepe óta sztrájkol az összesen csaknem 150 ezer munkavállalót tömörítő szakszervezet mostanra mintegy 25 ezer tagja.

Az érdekképviseletek mintegy 36 százalékos béremelést követelnek, négy évre elosztva, valamint a megélhetési költségek ellentételezését várják inflációs kompenzáció révén. A detroiti központú autógyárak egyelőre 20 százalék körüli béremelést ajánlanak, a legmagasabbat a Ford, ezt az érintettek nem fogadták el. 

A GM és a Stellantis is közölte, hogy rendelkezik vésztervvel az alkatrészellátás biztosítására a velük szerződésben álló márkakereskedéseknek és szervizeknek. A márkakereskedések működését az alkatrészellátás leállása megbéníthatja, legjövedelmezőbb tevékenységük ugyanis az autók karbantartása és szervizelése. 

Elfogadta a stúdiók ajánlatát a hollywoodi írószakszervezet, tényleg vége a sztrájknak

Elfogadta a stúdiók ajánlatát a hollywoodi forgatókönyvírók szakszervezete (WGA), a közel 150 napig húzódó sztrájkot egy hároméves szerződés zárja le, amely többek között a streaming után járó, nézettségalapú jogdíjak növelését is tartalmazza, ami a sztrájkolók egyik fő követelése volt. A WGA mindemellett a mesterséges intelligencia (MI) használata kapcsán is fontos engedményeket csikart ki a stúdióktól, és a minimálisan szükséges írók száma terén is értek el eredményeket.