A francia cukorrépa-termelők azt követelik, hogy az Ukrajnából érkező növekvő cukorimportot Európán kívülre szállítsák, hogy ne érje kár a helyi termelőket.

A francia cukorrépa-termelők is aggódnak az ukrán miatt.
Fotó: THIERRY ZOCCOLAN

Az ukrán cukorbehozatal a 2023–2024-es szezonban elérheti a 700-800 ezer tonnát – számolt be a termelőket tömörítő CGB sajtótájékoztatóján elhangzottról a Bloomberg. Ez körülbelül kétszerese lenne az előző szezon importjának, és jóval meghaladná az azt megelőző öt év átlagát, ami az Európai Bizottság adatai szerint 21 500 tonna.

Ukrajna korábban azt mondta, hogy ebben a szezonban 650 000 tonnában maximálja a teljes cukorexportot, emlékeztetett a portál.

Egyértelmű választ várunk az Európai Bizottságtól a cukor beáramlásának jövőbeli kezeléséről

– figyelmeztetett a CGB.

FRANCE - CLOSURE OF THE TEREOS FACTORY IN ESCAUDOEUVRES
Franciaországban jobb termés várható idén.
Fotó: DELPHINE LEFEBVRE

A cukortermelők nem az egyedüliek, akik aggódnak az ukrán export miatt. A gabonakivitel megugrása hasonló feszültségekhez vezetett, több kelet-európai országot, például Magyarországot arra késztetett, hogy betiltsa az importot, arra hivatkozva, hogy a szállítmányok nyomják a helyi árakat.

Világszerte drága a cukor

Oroszország ukrajnai inváziója azonban megzavarta a fekete-tengeri kikötők működését, és a gabonatermesztők kénytelenek a szomszédos országokon keresztül vezető vasúti, közúti és folyami útvonalakra támaszkodni.

Az ukrán cukorimport növekedése ellenére egyébként az uniós cukorárak továbbra is magasak az édesítőszer globális hiányának közepette. Az uniós adatok szerint a fehér cukor hazai ára több mint 800 euró tonnánként, ami több mint egy évtizede a legmagasabb ár. (Egy euró 378,4 forint.)

Workers load bags of refined white sugar onto an elevator at the ED&F Man Ltd. refinery in Nikolaev, Ukraine, on Friday, Sept. 22, 2017. More sugar is coming to the world market from October, when the European Union ends a system of quotas that capped production and exports. Photographer: Vincent Mundy/Bloomberg via Getty Images
Világszerte magas a cukor ára.
Fotó: GettyImages

A cukorgyártás az ukrán mezőgazdaság egyik legnyereségesebb szektora, Kijev ezért várhatóan tovább növeli a cukorrépa termőterületét. A termelőket tömörítő Ukrsugar reményei szerint az exportálható többlet akár ötven százalékkal növekedhet, ha a következő, 2024–2025-ös idényben jó lesz az időjárás.

Nő a termőterület

A Reuters a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a szovjet időkben Ukrajna ötmillió tonna cukorrépát termesztett, ez azonban azóta egymillió tonnát alig meghaladó mennyiségre esett vissza az exportproblémák és a cukornád jelentette konkurencia miatt.

Egyre növelik azonban ismét a termőterületet, amióta 

az tavaly nyáron ideiglenesen felfüggesztette az importvámokat az ukrán agrártermékekre:

250 ezer hektárra az idén a tavalyi 186 ezerről. Ráadásul mivel globálisan magasak a cukorárak, és Európában hiány van, így még a drágább szárazföldi útvonalon szállítva is nyereségesebb a cukor exportja, mint a gabonáé.

Start of sugar beet harvest
Az ukrán termelés jóval meghaladja a hazai szükségletet.
Fotó: JULIAN STRATENSCHULTE

Nazar Mihajlovin, a cukortermelők szövetségének elnökének becslése szerint az idei cukorrépatermés elérheti a 12 millió tonnát, és 2024-ben 17-18 millió tonnára ugorhat, ami kétmillió tonna cukor előállítására elég. A hazai fogyasztás viszont csak évi 950 ezer tonna, a többit így exportálhatják – elsősorban Európába.

A Fekete-tenger blokádja miatt Ázsiába nem tudnak szállítani

Ez jelentős emelkedés, mivel az idén eddig összesen 150 ezer tonna cukrot vittek külföldre. Ami a cukorrépát illeti, a 2022–2023-as idényben 450 ezer tonnát exportáltak, a többségét Európába, mivel a Fekete-tenger orosz zárlata miatt Ázsiába nem tudnak szállítani. A legfőbb piac Románia, Bulgária, Lengyelország, Franciaország és Olaszország.

A 2021–2022 szezonban, amikor még érvényesek voltak a korlátozások, 

az uniós cukorexport mindössze 55 ezer tonna volt;

ez több mint a duplája a bizottsági adatnak.

A CGB becslése szerint idén némileg nő a francia cukorrépatermés is, 31 millió tonnáról 31,5 millióra, ahogyan a cukorgyártás is, itt a tavalyi 3,6 millió tonna helyett 3,7 milliót várnak.