Az amerikai szenátus jóváhagyta azt a kiadáscsökkentésről szóló törvényjavaslatot, amelynek révén folytatható a szövetségi kormány munkájának finanszírozása, de nem tartalmazza a segítségnyújtást Izraelnek és Ukrajnának.

Fotó: AFP

A tervre a képviselőház már november 14-én rábólintott. A szenátusban 87-en támogatták, 11-en ellenezték a dokumentumot. A szövetségi kormány ideiglenes finanszírozásának folytatásáról szóló törvényjavaslat most Joe Biden amerikai elnök elé került, aki várhatóan aláírja azt.

Az elnöki jóváhagyásra váró tervezet 2024. január 19-ig biztosítja az egyes kormányprogramok és intézmények munkájának finanszírozását, beleértve olyan területeket, mint a mezőgazdaság, az energiaügy, a védelem, az építőipar és a közlekedés. Több más intézmény és program finanszírozását 2024. február 2-ig hosszabbítanák meg.

Joe Bidennek, aki jelenleg az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozóján vesz részt a kaliforniai San Franciscóban, november 18-ig kell aláírnia a dokumentumot.