Az európai gazdaság 2023 végére recesszióba kerülhet – közölte november 8-án az Európai Központi Bank (EKB) korábbi vezetője, Mario Draghi a Financial Times brit kiadása által szervezett konferencián.

Mario Draghi At The Second Day Of The European Council Summit In Brussels
Fotó: NurPhoto via AFP

„Ez a meglehetősen magas ponton kezdődik, hiszen még soha nem volt ilyen alacsony a munkanélküliségi rátánk. Tehát bár lehet recesszió, de nem biztos, hogy destabilizáló hatása lesz” – mondta az EKB volt vezetője.

Érdemes megjegyezni, hogy Draghi becslései és az EKB legfrissebb előrejelzése különbözik. Az Európai Központi Bank várakozásai szerint ugyanis az eurózóna gazdaságának visszaesése 0,1%-os növekedésre fordul idén október-decemberben. A jelentések szerint a növekedés várhatóan nem lassul, és 2024 első felében folytatódik, 0,3–0,4 százalékra emelkedve.

Draghi megjegyezte, hogy a palesztin–izraeli konfliktus súlyosbodása aggodalomra ad okot azokban az európai országokban, amelyek a migrációs válság újabb fordulójától tartanak. A politikus úgy véli, hogy e problémák megoldásához az EU-nak összetartóbb és hatékonyabb struktúrává kell válnia, és minimálisra kell csökkentenie az Egyesült Államoktól való függőséget.

Az Egyesült Európai Uniót propagálja Draghi

„Európa vagy elkezd együttműködni, és egy mélyebb integrált unióvá válik, amely képes lesz saját kül- és védelmi politikáját a korábban tárgyalt gazdaságpolitikán túlmutatóan is folytatni, vagy attól tartok, az nem fog fennmaradni, legfeljebb csak egy egységes piacként” – fejtette ki karcos véleményét Draghi.

A szakembert az Európai Bizottság megbízta, hogy készítsen jelentést arról, miként tud az EU megbirkózni romló globális versenyképességével, különösen az Egyesült Államokkal és Kínával összehasonlítva, amelyek jelentős összegeket fektettek be gazdaságuk zöld átállásának támogatásába.

Az EKB volt vezetője, korábbi olasz miniszterelnök, úgy véli, hogy az európai országok számos piaci pozícióból veszítenek az Egyesült Államokkal, Japánnal, Dél-Koreával és Kínával szemben, és ez a folyamat több mint 20 éve tart. Draghi az alacsony termelékenységet nevezi a fő gyengeségnek, ezen belül is a magasan kvalifikált szakemberek hiányát és rendkívül magas energiaárakat.

Elveszíti versenyképességét az unió gazdasága

Draghi megjegyzi, hogy meg kell oldani az energia és a munkatermelékenység növelésének kérdését, hogy olyan gazdaságunk legyen, amely képes lesz támogatni a társadalmat, különben az unió teljesen leszakad a versenytársaktól.

Az EU statisztikai hivatalának, az Eurostat által múlt héten közzétett előzetes gyors becslése szerint az eurózóna gazdasága a szeptembert megelőző három hónapban 0,1 százalékkal zsugorodott az előző negyedévhez képest, és számos közgazdász további zsugorodást jósol a negyedik negyedévben.