Az EKB addig tartja magasan a kamatokat, ameddig csak szükséges – hangsúlyozta athéni sajtótájékoztatóján Christine Lagarde, az EKB elnöke. 

Governing Council meeting with interest rate decision
16 June 2023, Hesse, Frankfurt/Main: Christine Lagarde, President of the European Central Bank (ECB) speaks at the press conference on the previous Council meeting. Photo: Boris Roessler/dpa (Photo by BORIS ROESSLER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Boris Roessler / AFP

A kamatdöntést követő szokásos sajtótájékoztatóján először magát a döntést ismertette Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke. Hangsúlyozta, hogy a kormányzótanács továbbra is adatfüggő megközelítést alkalmaz a korlátozás megfelelő szintjének és időtartamának meghatározásakor. Jelenleg úgy ítélik meg, hogy az EKB irányadó kamatai olyan szinten vannak, amely kellően hosszú ideig fenntartva jelentősen hozzájárul a 2 százalékos középtávú inflációs cél eléréséhez.

Egyúttal a kormányoknak is üzent az EKB elnöke, mondván, a fiskális szigorítások hiányában a jegybank kénytelen lesz tovább szigorítani a monetáris politikát. 

Az eurózóna gazdasági teljesítményéről szólva elmondta, hogy az ipar teljesítményét elsősorban a kamatpolitika fékezi, de a monetáris szigor a fogyasztást és a szolgáltatásokat is visszafogja. Az idei gazdasági kilátásokat pesszimistán ítélte meg, de optimistán tekint a jövőbe, amikor a mérséklődő inflációs környezetben a javuló reálbérek növelhetik a fogyasztást.  

Több kérdés is érintette, hogy a 2 százalékos inflációs cél eléréséhez elegendő-e a mostani 4 százalékos kamat. Lagarde válaszaiban nyitva hagyta a további kamatemelés lehetőségét, mondván, ha gyorsul a vállalatok és a lakosság költekezése, vagy a globális folyamatok növelik az kockázatát, akkor lépni fognak. 

Az is kiderült, hogy a kormányzótanács ezen az ülésen nem tárgyalt a kötelező tartalékrátáról és a pandémiás eszközvásárlási program lejáró eszközeiről. 

A jegybank év végén esedékes gazdasági előrejelzései kapcsán annyit elárult az EKB elnöke, hogy az őszi prognózisban jelzett idei 0,7 százalékos gazdasági növekedést valószínűleg túlzó várakozás lehet.

Az energiaárakról és az amerikai hozamokról nem mondott érdemi véleményt, de az európai infláció letörését segítő külső szigort mindenképpen figyelembe veszik a döntések előkészítésében.

Egy személyes kérdésre válaszolva azt is elárulta, hogy semmit sem bánt meg az elmúlt négyévi elnökségéből.