Az Egyesült Államokban a használtlakás-eladások 4,1 százalékkal estek vissza októberben havi szinten: az előző hónapban 3,79 millió lakást értékesítettek, ami 2010 augusztusa óta a legalacsonyabb szint – közölte az Ingatlanügynökök Országos Szövetsége. A Reuters által megkérdezett közgazdászok 3,9 milliós eladásra számítottak. 

New York City Economy
Fotó: Jakub Porzycki / AFP

A viszonteladások 14,6 százalékkal zsugorodtak éves összevetésben. A jelenség két tényezővel magyarázható: az első, hogy a jelzáloghitel-kamatlábak két évtizede nem látott szintre emelkedtek. A második a lakáshiány: az előző hónap végén 1,15 millió eladó lakóingatlan volt, 5,7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A szűkös kínálat pedig nyomást gyakorolt az árakra.

Az októberben értékesített lakások mediánára 391 800 dollár volt, 3,4 százalékkal növekedett éves szinten. Az eladások 750 ezer dollárig minden árkategóriában csökkentek, de a magasabb árkategória esetében emelkedés volt tapasztalható. Az 1 millió dollár feletti árú lakások eladása több mint 9 százalékkal haladta meg az az előző év azonos hónapját.

A tehetősebb vásárlók jellemzően nem vesznek igénybe jelzáloghitelt, illetve kevésbé érzékenyek a havi kamatlábak változására. Az is fontos szempont, hogy a piac felsőbb szegmensében több eladható lakás áll rendelkezésre. Az első alkalommal vásárlók az októberi eladások 28 százalékát tették ki, ami nem változott az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest, de még mindig jelentősen elmarad a történelmileg jellemző 40 százalékos aránytól.

Budapesti átlagárak fölött keltek el a balatoni lakások

Kiugró évkezdet után a második negyedévben is folytatódott a lakások drágulása a KSH ma közzétett kiadványa szerint. Az előző év azonos időszakához mért lakásár-emelkedés nominális értéke 24 százalékot ért el. A balatoni agglomerációban a budapesti átlagár fölé emelkedett a használt lakások ára.