Szinte biztosra vehető, hogy december 17-én előrehozott parlamenti választás lesz Szerbiában. A kampányban pedig bizonyára sokszor hangoztatják majd a jelenlegi kormánykoalíció részéről a Nemzetközi Valutaalap által megfogalmazott véleményt, amely szerint az ország jó eredményeket ért el a gazdaság területén. 

Belgrade,,Serbia-june,18,2023:,Passenger,Sits,Before,An,Information,Stand,About
Megérkezett a menetrend szerinti IMF-küldöttség Belgrádba.
Fotó: Alena Ogolihina

Az IMF küldöttsége október 19-én kezdett vizsgálódni Szerbiában, 31-én befejezte látogatását. Donal McGettigan, a küldöttség vezetője azt nyilatkozta, Szerbia az IMF ajánlásaival összhangban sikeresen van túl egy újabb időszakon. A makrogazdasági mutatószámok szerint sikerült elérni a közösen kitűzött célokat. A nemzetközi kihívások ellenére a devizatartalékok 24 milliárd eurós rekordon állnak, jók a fiskális és a monetáris politika eredményei, a külföldi befektetések is nőnek. Nőtt a foglalkoztatottság is. McGettigan hangsúlyozta, hogy Szerbia időben és hatékony eszközökkel reagált az inflációs kihívásokra, elérhetőnek tartja a célt, hogy az 8 százalékos lesz az év végére.  

Drágult az energia

A bejelentések szerint a küldöttség a 2024 januárjára tervezett nyugdíjnövelésről, a közelmúltban elfogadott jövő évi költségvetésről, a közadósság szintjéről, az adóhatóságok működéséről, az energetikai szektor reformjáról, valamint a további reformokhoz szükséges törvénymódosításokról egyeztetett Szerbiában a jegybank és a kormány képviselőivel. November elsejétől egyébként az áram 8, a gáz pedig 10 százalékkal drágult. Az IMF szerint jövőre további áremelésekre lesz szükség az energiaszektorban. Májusban már a mostanival azonos mértékben drágult a földgáz és az áram.  

Az IMF 2022 decemberében 2,4 milliárd euró értékű készenléti hitelmegállapodást kötött Szerbiával. Ha a misszió jelentését decemberben az IMF végrehajtó szerve is jóváhagyja, Szerbia a keretből 400 milliót felhasználhat.

Sinisa Mali pénzügyminiszter tegnap jelentette be, hogy

a harmadik negyedévben a szerbiai gazdaság 3,5 százalékos GDP-növekedést ért el. 

Elsősorban az ipari termelés és az építőipar bővült. Meglátása szerint az ország 2,5 százalék körüli bővüléssel zárja majd az évet a kedvezőtlen nemzetközi körülmények ellenére. Az első negyedévet 0,7, a másodikat 1,7 százalékos GDP-növekedéssel zárta. A szerb államelnök pedig azt nyilatkozta, az államvezetőség egy olyan programot készített, amelynek értelmében 2027 végére az átlagbér eléri az 1400 eurót, a 650 euró lesz, az átlagnyugdíj pedig eléri a 620 eurós szintet.