Új piacok tárulnak fel a szerbiai árucikkek előtt, a kínai termékek pedig olcsóbbak lesznek Szerbiában. Vucic elnök szerint a megtermelt, vagy előállított málnát, almát, pálinkát és bort értékesíteni kell, a kínai felvevőpiac pedig hatalmas, de nagyon messzi van. Szerbia már március végéig befejezi a szabad kereskedelmi egyezmény körüli hatósági eljárásokat, utána beindulhat a vámmentes várhatóan a jövő évben. 

Serbian President Aleksandar Vucic Visits ChinaBEIJING, CHINA - APRIL 25: Serbian President Aleksandar Vucic, left, shakes hands with Chinese President Xi Jinping, right, before the meeting at the Great Hall of People in Beijing, China on April 25, 2019. (Photo by Kenzaburo Fukuhara/Kyodo News - Pool/Getty Images)
Egyre szorosabb kötelék fűzi össze Vucic és Hszi Csin-ping országát. Fotó: Getty Images

Vucic kiemelte, hogy Szerbia és Kína politikai és gazdasági kapcsolatai kiemelkedően jók. Az elmúlt tíz évben Szerbia a 185-szörösére növelte exportját az ázsiai országba. A Szerbiában működő két kínai nagyvállalat pedig az ország legjelentősebb exportőrei.

A szabad kereskedelmi megállapodás mellett több szerződést is aláírt a szerb küldöttség. Egyebek mellett a szerbiai úthálózat fejlesztéséről egyeztek meg, kínai segítséggel. 

A kínai kivitelezőkkel kedden aláírtak két új szerződést vajdasági autóutak építéséről, az Újvidék–Nagybecskerek autóút Belgrád irányában történő folytatásáról, de tervezik a Belgrád és Újvidék közötti autóút szélesítését is a megnövekedett forgalom miatt. 

Szerbiának ez 300 km új utat jelent

– jelentette be Goran Vesic szerb építésügyi miniszter. Hozzátette, a szerződések a Vajdaság mosolya nevű gyorsforgalmi út kiépítésére is vonatkoznak, mely a tervek szerint összeköti Béreget és Szerbcsernyét. Szerződést írtak alá a kínai CRRC vállalattal öt mozdony beszerzéséről 54 millió euró értékben. 

szabolcsi, alma, apple, agrárminisztérium
Az ízletes, pirospozsgás szerb almára a kínaiak is vevők. Fotó: MW-illusztráció

Jelena Tanaskovic mezőgazdasági miniszter a szerbiai almakivitel összehangolásáról írt alá megállapodást, amiről hat éven át egyeztettek. Vladimir Lucic, a Telekom Srbija igazgatója pedig kereskedelmi szerződést írt alá a Huawei vállalattal a vezetékes telefonhálózat korszerűsítéséről.

Az unióból a hír hallatán már figyelmeztették a tagjelölt Szerbiát, hogy a teljes jogú tagság elnyerése után fel kell mondania az unión kívüli országokkal kötött kétoldalú megállapodásokat. Peter Stano az Európai Bizottság szóvivője szerint a csatlakozás napjától minden kétoldalú szerződést fel kell mondania Szerbiának.