Oroszország mélységes sajnálná, ha Finnország a még nyitva maradt négy határátkelőhely bezárásáról döntene hétfőn - közölte a Kreml szóvivője.

Confiscated bicycles are pictured at the border between Russia and Finland at the Nuijamaa border check point in Lappeenranta, Finland on November 15, 2023. Finland said on November 14, 2023 it is considering closing its border crossings with Russia, accusing Moscow of deliberately turning a blind eye to illegal migrants. Finland shares a 1,340-kilometre (830-mile) border with Russia. (Photo by Vesa Moilanen / Lehtikuva / AFP) / Finland OUT finn határ
Migránsoktól lefoglalt kerékpárok a finn határon.
Fotó: AFP

A határátkelők lezárása mélyen megdöbbentett minket, mivel Finnországgal régóta nagyon jó kapcsolataink vannak. Természetesen sajnáljuk, hogy ezeket a kapcsolatokat felváltotta egy kizárólagos oroszgyűlölő álláspont, amelyet a szomszédos ország vezetői is elkezdtek követni 

- mondta Dmitrij Peszkov az újságíróknak nyilatkozva.

Az orosz elnöki szóvivő szerint Oroszország aligha tudja befolyásolni a helyzetet, mert - szerinte nem Moszkva hibájából - megszűnt a párbeszéd Helsinkivel. Emellett orosz részről nem fogadják el a finn félnek az orosz határőrséggel szemben megfogalmazott vádját, miszerint a migránsokat a határhoz engedi, de onnan nem ereszti vissza őket.

Finnország szombatra virradó éjjel a közös határon lévő nyolc átkelőpont közül a négy délit lezárta, "harmadik országok állampolgárai" érkezésére reagálva. Az afrikai országokból érkező migránsok kerékpáron és rolleren utaztak megnövekedett számban az ellenőrzőpontokhoz - a finn hatóságok gyanúja szerint Moszkva így reagál a NATO-ba frissen belépett Finnország és az Egyesült Államok közeledésére.

Migrációs fegyver a finn határon

A vádak szerint Oroszország kiskapuként használja fegyverként az illegális bevándorlók tömegét, akiket saját törvényeik szerint be kell fogadniuk, ha járművön érkeznek az országba - ennek érdekében pedig az orosz hatóságok állítólag rollerekkel és biciklikkel látják el az afrikai migránsokat.

Oroszország a modern történelem során sohasem fenyegette Finnországot, sohasem volt indok a közöttünk levő konfrontációra 

- fogalmazott Peszkov, aki tagadta a vádakat.

Mari Rantanen finn belügyminiszter szerint a négy határállomás lezárására vonatkozó határozat 2024. február 18-ig érvényes. A még működő ellenőrzőpontok közül a vartiusihoz finn részről vasárnap katonákat vezényeltek, hogy segítsenek a határőröknek egy ideiglenes sorompó felállításában.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő korábban azt hangoztatta, hogy Finnország döntése az Oroszországgal közös határon lévő határátkelők lezárásáról új választóvonalakat hoz létre Európában. Kilátásba helyezte, hogy Moszkva válaszolni fog az intézkedésre.

Az új NATO-tag Finnország szépen rápörgetett a védelmi kiadásokra

Finnország védelmi kiadásai még a NATO-tagságot megelőző években jelentősen megnövekedtek.