A japán kormány több mint 17 ezer milliárd jen (közel 41 ezer milliárd forint, a japán 3 százaléka) értékű gazdaságélénkítő csomagot jelentett be, hogy ellensúlyozza a japán gazdaságot sújtó magas inflációt.

Fumio Kisida kormánya egy 13,1 ezer milliárd jen értékű kiegészítő költségvetést is készít a terv finanszírozására – árulta el csütörtökön a japán miniszterelnök.

Japan's Prime Minister Fumio Kishida
Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

A csomagnak többek között része a jövedelemhez és a lakhelyhez kapcsolódó átmeneti csökkentése és az üzemanyag és közműszolgáltatások támogatása.

A nyersanyagárak emelkedése által hajtott már több mint egy éve a központi bank 2 százalékos célja felett van, ami a fogyasztásra és a gazdasági kilátásokra is rányomja a bélyegét – írja a Reuters.

A megélhetési költségek emelkedése pedig Kisida népszerűségén is nyomot hagyott, tovább növelve a nyomást a kormányfőn, hogy lépjen valamit. Mivel a bérek emelkedése nem tartott lépést az árakéval, a kormány most arra készül, hogy a gazdasági növekedésnek köszönhető többlet-adóbevétel egy részét visszaadja a háztartásoknak.