Japán az egy főre eső bruttó hazai terméket (GDP) tekintve a világ harmadik legnagyobb gazdasága, ám még ez sem elég ahhoz, hogy az államnak ne kelljen beavatkoznia a gazdaság életébe, ahogy az most is történt, méghozzá egy 13 100 milliárd jenes költségvetési extra kiadás képében.

Japanese Ministry of Finance
A japán kormány plusz pénzt fordítana a háztartások és a vállalatok megsegítésére. Az előterjesztés a tokiói pénzügyminisztériumban készült.
Fotó: AFP

Az alsóház pénteken elfogadta ennek a 87,3 milliárd dollárral egyenértékű összegnek az előteremtését, amiből a háztartások megemelkedett megélhetési költségeit enyhítenék és a vállalatok hazai beruházásait serkentenék. 

A gazdasági csomag részeként ideiglenesen csökkentenék a jövedelemadó mértékét, segélyt nyújtanának az alacsony keresetű családoknak, valamint üzemanyag- és rezsitámogatást nyújtanának a lakosságnak. Az adócsökkentésre és a kifizetésekre 5 ezer milliárd jent szánnak, a félvezetőipar támogatására pedig 2 ezer milliárd jent.

A tervek szerint a kormány 8900 milliárd jen értékben kötvényeket bocsátana ki a forrásteremtéshez, amivel együtt ebben a pénzügyi évben összesen 44 500 milliárd jen értékűre nőne a frissen piacra dobott állomány nagysága.

A megszavazott extrakiadás megnehezíti a kitűzött középtávú adósságcsökkentési cél elérését, miszerint a 2026 márciusában véget érő pénzügyi év végére egyensúlyba hozzák a mindenkori költségvetést. A reform márpedig égető, tekintve, hogy 

Japán már így is a fejlett országok legnagyobb államadósságát halmozta fel, aminek mértéke meghaladja a kétszeresét.

A japán gazdaság gyengeségét mutatja az is, hogy becslések szerint idén a német megelőzheti a világranglistán.

Ráadásul elemzők szerint a támogatások aligha segítenek a fogyasztóknak a kiadásaik enyhítésében és az általános ösztönzésében – írja a Reuters

A kormány forrásbevonásra vonatkozó javaslatát az alsóház már jóváhagyta, amire a felsőház a jövő héten bólinthat rá.

Felsejlett a réme, zsugorodik a japán gazdaság

A kormány nagyszabású támogatási programmal próbálja lelassítani a visszaesést. Japán gazdasága azonban hatalmas nyomás alatt van, amelyen csak rendszerszintű átalakítások enyhíthetnek.