A japán gazdaság a július–szeptemberi időszakban váratlanul zsugorodott – két egymást követő negyedéven át tartó bővülést megszakítva – a gyenge fogyasztás és miatt. Ezzel megnehezedett a jegybank munkája, amelynek szigorúbb monetáris politikával kellene fellépnie az ellen – derült ki a kormányhivatal szerdán közölt adataiból.

Japan's Prime Minister Fumio Kishida japán gazdaság
Kisida Fumio miniszterelnök adócsökkentéssel és támogatásokkal próbálja megmenteni Japán gazdaságát.
Fotó: Jomiuri Sinbun via AFP

A világ harmadik legnagyobb gazdaságában a bruttó hazai termék (GDP) 2,1 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben, ami jóval nagyobb visszaesés, mint az éves szinten 0,6 százalékos csökkenésre vonatkozó piaci előrejelzés.

Az elemzők számára ez a meredek zuhanás azért is meglepő volt, mivel az előző negyedévben a gazdaság 4,5 százalékkal bővült. Ezt sokan az inflációval magyarázzák, amely nyomást helyez a háztartásokra, miközben a vállalatokat a globális kereslet csökkenése is megkárosítja.

A növekedési motor hiánya miatt nem lepődnék meg, ha a japán gazdaság a következő negyedévben is zsugorodna. Sajnos nem zárható ki, hogy az ország hamarosan recesszióba csúszik

– mondta Minami Takesi, a Norinchukin Research Institute vezető közgazdásza.

 

A gyenge adat a fogyasztás és a beruházási kiadások elmaradását tükrözi, emiatt szertefoszlott a Bank of Japan tisztviselőinek a reménye, hogy a belföldi aktivitás világjárvány utáni fellendülése hosszú távon ellensúlyozni fogja a globális gazdaság problémáit.

A kiábrándító harmadik negyedévi adatok arra figyelmeztetnek, hogy az ország még nincs túl a nehezén

– írta Stefan Angrick, a Moody’s Analytics vezető közgazdásza. Szerinte a jobb nettó export, amelyet az autószállítások és a turizmus támogatott, segített a második negyedévben a növekedés fellendítésében, ami kiegyensúlyozta a belföldi kereslet gyengeségét, ez a tényező azonban mára eltűnt.

A problémák kijavítására Kisida Fumio miniszterelnök nagyszabású ösztönző programot jelentett be, amellyel megpróbálják tompítani az emelkedő megélhetési költségek nyomását. Az elemzők azonban kételkednek abban, hogy az intézkedéseknek nagy hatásuk lesz a gazdaság élénkítésére.

Németország megelőzheti Japánt, mint a világ harmadik legnagyobb gazdaságát

A gyenge jen utat engedett a sántikáló német gazdaságnak.