Kisida Fumio japán miniszterelnök egy 113 milliárd dolláros, adócsökkentéseket és támogatásokat tartalmazó csomagot jelentett be, amellyel az csökkentése mellett kormánya népszerűségét is megpróbálja feljavítani – írta a Financial Times.

World Leaders Gather In New York For The United Nations General AssemblyNEW YORK, NEW YORK - SEPTEMBER 19: Japanese Prime Minister Kishida Fumio speaks during the United Nations General Assembly (UNGA) at the United Nations headquarters on September 19, 2023 in New York City. Heads of states and governments from at least 145 countries are gathered for the 78th UNGA session amid the ongoing war in Ukraine and natural disasters such as earthquakes, floods and fires around the globe. (Photo by Michael M. Santiago/Getty Images)
Kisida Fumio japán miniszterelnök. Fotó: Getty Images

Japán miniszterelnöke csütörtökön egy átfogó, 17 milliárd jenes – mintegy 113 milliárd dolláros – gazdaságélénkítő csomagot jelentett be, amelynek célja a makacs infláció lefaragása lenne. Ennek jelentős részét, 13 milliárd jent a 2024 márciusáig tartó pénzügyi év pótköltségvetéséből finanszíroznák.

A csomag olyan intézkedéseket tartalmazna, mint a jövedelem- és a lakásadó ideiglenes csökkentése, a vállalati béremelések ösztönzése, valamint több különböző pénzügyi juttatás is, például az emelkedő energiaárak ellensúlyozására.

Gazdaság, gazdaság, gazdaság! Ez az én és a kormány jelszava is, és minden erőnkkel azon leszünk, hogy megerősítsünk Japán gazdaságát. Ennek első lépése, hogy a megnövekedett adóbevételekből visszaadunk az embereknek

– nyilatkozta Kisida a csomag bejelentésekor.

Ám félő, hogy a miniszterelnök terve már azelőtt kudarcot vallott, hogy a kabinet aláírta volna az új csomagról szóló törvényt.

A dollár-jen árfolyam 1 év
A jen dollárral szembeni árfolyama idén átlépte a rettegett 150-es szintet

Bár Kisida a külpolitikájában egy sor diplomáciai sikert aratott, és az ország védelmi kiadásait is meg tudta növelni az orosz–ukrán háborúra hivatkozva, belföldön, főleg a gazdasági ügyekben egyre népszerűtlenebbé válik. Az imázsán pedig a legutóbbi ösztönzőcsomag sem tudott javítani.

A Nikkei e heti közvélemény-kutatása szerint kormányának támogatottsága 33 százalékra esett, amely a legalacsonyabb érték azóta, hogy 2021 októberében kinevezték miniszterelnöknek.

A megkérdezettek 65 százaléka például határozottan ellenzi a jövedelem- és lakásadó csökkentésére vonatkozó terveket, és inkább bőkezű gyermekgondozási segélyeket és a hadsereg büdzséjének csökkentését szeretnék látni.

Lemondott a teljes japán kormány

Kisida Fumio miniszterelnök marad, öt nőt választott kabinetjébe. A kormányfő 19 miniszterből 11-et lecserélt.

A Nomura Research Institute szerint az átmeneti adócsökkentések és segélyek éves szinten mindössze 0,2 százalékkal növelnék a japán reálértékét. A hasonló intézkedések a múltban nem tudták érdemben ösztönözni a fogyasztást, mivel a japán háztartások egyébként is hajlamosak a megtakarításra.

A miniszterelnök ráadásul kellemetlen helyzetben van: annak ellenére, hogy kinevezése óta több vállalati és lakossági adót is csökkentett, a kampánya alatt meghirdetett agresszív költségvetési fegyelem, valamint néhány, azóta visszavont adótervezet miatt a lakosság szemében ő a „nagy adóemelővé vált”, és ezen a legutóbbi intézkedések sem tudtak változtatni.

Hiába a kiváló politikai ösztön a nemzetközi porondon, itthon nehezen tudja megmutatni a szavazóknak, hogy komolyan gondolja a kedvezményeket. Kisidának erősebb üzenetre van szüksége, és ehhez nem lesz elég csak úgy bejelenteni egy gazdasági csomagot

– mondta Takao Toshikawa, az Insideline politikai hírlevél főszerkesztője. Szerinte ez egyre sürgetőbb kérdéssé válik a kormányzó Liberális Demokrata Párt számára, amelynek jövő szeptemberben jár le a mandátuma.

A japán infláció alakulása 1 év
 

 

A csomag a japán inflációt erősítheti

Saját pártjának tagjai és közgazdászok bírálták az adócsökkentéseket, mondván, hogy az amúgy is robusztus gazdaságot tápláló intézkedések kockázatosak egy olyan időszakban, amikor az infláció a vártnál nagyobbnak bizonyul.

A Bank of Japan (BoJ) a közelmúltban jelentős lépéseket tett az elmúlt évek laza monetáris politikájának a visszavonására, és egy szigorúbb stratégiára váltana az infláció csökkentésére – az új ösztönzőcsomag súlyos akadályt jelenthet ezen a téren, a kormány és a jegybank pedig látszólag egymás ellen dolgozik.

Az adócsökkentések várhatóan 2024 júniusában lépnek életbe, nem sokkal a BoJ jövő áprilisra tervezett alapkamat-növelése után, és félő, hogy egyik lépés sem lesz sikeres, mert ellentétes stratégiákról van szó

– figyelmeztetett Masamichi Adachi, a UBS közgazdásza.

A jegybankra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy vessen véget az ultralaza monetáris politikájának, amely hozzájárult ahhoz, hogy a jen tavaly 1990 óta a leggyengébb szintre essen.

Németország megelőzheti Japánt, mint a világ harmadik legnagyobb gazdaságát

A gyenge jen utat engedett a sántikáló német gazdaságnak.