Egyezségre jutottak a brit vasúttársaságok és az ország legnagyobb közlekedési szakszervezete (RMT), így véget ér a közel 18 hónapja tartó sztrájkhullám az országban.

Az RMT és a vállalatokat tömörítő Rail Delivery Group szerdai közlése szerint sikerült megállapodniuk, így véget ér a két szervezet közötti vita, és a karácsonyi időszakot sem fogják megzavarni a munkabeszüntetések – írja a Financial Times.

A commuter looks at a departures board at Waterloo Station in London on October 4, 2023 as train drivers strike over pay. Workers on the London Underground suspended their latest round of strike action over pay and conditions after a breakthrough in talks but rail passengers faced fresh disruption. Unions across the UK economy have held strike action since last year to push for better pay and conditions, due to the soaring cost of living. (Photo by Daniel LEAL / AFP)
Fotó: Daniel Leal / AFP

Az egyezség értelmében a vasutasok 5 százalékos béremelést kapnak 2022-ig visszamenőleg, 

illetve garanciákat az elbocsátások ellen. A munkaügyi vita kulcselemét képezték ugyanis a vasúttársaságok által eszközölt elbocsátások is a bérek mellett. A megállapodás életbe lépéshez azt még a szakszervezet tagjainak is meg kell szavaznia.

A vállalatok ugyanakkor még a mozdonyvezetők szakszervezetével, az Asleffel is vitában állnak, így a sztrájkok veszélye nem múlt el teljesen.