Hírek

Sztrájkolnak a brit vasutasok, képeken az országos blokád

Az alacsony bérek és az elbocsátások miatt állnak harcban egymással a kormányzat és a szakszervezetek a szigetországban.

Sztrájkba léptek a brit vasutasok, szombatig tartó akcióba lendültek a szakszervezetek vezetésével a dolgozók – írta meg a BBC

 

A vasúti munkavállalók az emelkedő megélhetési költségek mellett rohamosan elértéktelenedő fizetésük stagnálása, az elbocsátások és a szerződési feltételek változásai ellen lépnek fel ily módon.

A sztrájkok a mai naptól egészen szombatig megállás nélkül tartani fognak egész Nagy-Britanniában, alaposan megnehezítve ezzel a közlekedők mindennapjait.

A munkabeszüntetésben 15 vasúti társaság munkavállalói vesznek részt. Skócia és Wales területén jó eséllyel a teljes vasúti közlekedés leáll ezeken a napokon, míg Angliában a vonalak felét érinti a tiltakozás.

A dolgozók fizetésemelést követelnek, a cégek ellenben költségeik csökkentését szeretnék elérni a lehető leggyorsabban. A járványhelyzet kezdete óta ugyanis jócskán megcsappant a vállalatok forgalma, lyukakat hagyva a költségvetésükben. A kettőt együttesen fejlesztésekkel lehetne elérni, amelyek terén egyelőre nincs megállapodás a felek között. 

A Network Rail 1900 munkavállalójától tervez megszabadulni, ez képezi a tiltakozások egyik sarokkövét.

A cégek 5, illetve a későbbiekben további 4 százalékos fizetésemelést kínáltak fel a dolgozók számára, ám ők visszautasították az ajánlatot, elégtelennek bélyegezve azt. 

A vasúti sztrájkok mostanság nem számítanak ritkaságnak: nemrég az osztrák dolgozók szereztek így érvényt követeléseiknek.

vasutas szakszervezetek sztrájk Anglia
Kapcsolódó cikkek