Hamarosan a tizedik hónapjába lép a Nagy-Britanniát leállító vasutassztrájk, és súlyos fennakadások várhatók a legtöbb vonalon és a londoni metróban is – írta a Bloomberg.

London, 2023. január 3.
Vonatra szállni készül egy utas a londoni Euston pályaudvaron 2023. január 3-án, amikor a brit vasúti, tengerhajózási és szállítási dolgozókat tömörítő RMT Szakszervezet újabb 48 órás sztrájkot tart, és a vasúti járatok csaknem 75 százalékát törölni kellett. A szakszervezet hosszabb ideje folytat egyelőre eredménytelen tárgyalásokat a munkaadókkal a bérekről és a munkakörülményekről.
Fotó: Tolga Akmen / MTI / EPA

Tavaly június óta az ingázók közel 30 napon át szenvedtek a vasúti sztrájkoktól, mivel a munkavállalók magasabb béremeléseket, munkahelyi biztonságot és egyéb feltételeket követelnek.

A szakszervezeteket nemrég feldühítette a kormány „minimális szolgáltatási szintet” megkövetelő jogszabályjavaslata, ráadásul a követeléseik teljesítése helyett inkább az utasok életét nehezítenék meg, és egyes állomások leállításával próbálnák fenntartani a normális közlekedési rendet.

A sztrájkok emiatt tovább folytatódnak Nagy-Britanniában.

  • Március 15.: a londoni metróvezetők 24 órás sztrájkot tartanak a munkarend- és a nyugdíjreformok miatt, várhatóan az egész vonalon leállások lesznek.
  • Március 16., 18. és 30.: az RMT szakszervezet tagjai országszerte sztrájkolni fognak, emiatt a legtöbb vonalon fennakadások lesznek.
  • Emellett az RMT előre bejelentette, hogy április 1-jén, bolondok napján is hasonló méretű sztrájkra kell majd számítani

A TSSA által képviselt vasúti dolgozók a múlt héten megszavazták, hogy elfogadják a vasúttársaságok emelt bérajánlatát. Az RMT ugyanezt az alkut anélkül utasította el, hogy szavazásra bocsátotta volna. Az Aslef mozdonyvezetői tárgyalásokat folytatnak a vasúttársaságokkal a vitájuk rendezéséről, de sztrájknapok továbbra is lehetségesek.

Leállásokra lehet számítani azért is, mert az RMT március 17. és 23. között, valamint március 26. és április 1. között túlóratilalmat léptet életbe a Network Railnél.