Nemzetközi gazdaság

Orosz hírszerzés: Joe Bidenék a gázai civilek élete árán nyernének választást

Az orosz hírszerzés szerint Joe Bidenék az amerikai elnökválasztás miatt sürgetik Izraelt a hadművelet felgyorsítására a Gázai övezetben. Az Egyesült Államokat ebben Anglia és Németország is támogatja.

A Gázai övezetben folytatott hadművelet felgyorsítására igyekszik rávenni Izraelt az Egyesült Államok azért, hogy a konfliktus ne befolyásolja Joe Biden amerikai elnök támogatottságát a választások előtt – közölte hétfőn az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) sajtóirodája.

A child reacts as people salvage belongings amid the rubble of a damaged building following strikes on Rafah in the southern Gaza Strip, on November 12, 2023, as battles between Israel and the Palestinian Hamas movement continue. More than 10,000 people have been killed in relentless Israeli bombardment of the Gaza Strip, according to the Hamas-run health ministry, since the war erupted last month after Palestinian militants raided southern Israel on October 7 killing at least 1200 people. (Photo by Mohammed ABED / AFP)
Fotó: Mohammed Abed / AFP

Az orosz hírszerzés szerint Washington „farizeus módon” fejezi ki aggályát a Gázai övezetben lévő kórházak és menekülttáborok válogatás nélküli bombázása miatt, és sürgeti a béke mielőbbi megteremtését. „Az igazság azonban az, hogy zárt ajtók mögött egészen másféle beszélgetéseket folytatnak az izraeli vezetéssel az amerikaiak” – írta az SZVR.

Az oroszok úgy látják, hogy a Hamász palesztin terrorszervezet elpusztítása nagyszámú civil veszteségekhez vezethet, amit az Egyesült Államok elfogadhatónak tart annak fényében, hogy az elsődleges célja a katonai akció mielőbbi befejezése. Sőt, ezzel nem csak az amerikai, de az angliai és a németországi vezetők is így vannak. Mint írták, „közös szándékuk akadályozni a gázai tűzszünet elérésére irányuló kezdeményezéseket”.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma közölte, hogy hétfőn orosz állampolgárok egy második, 98 főből álló csoportja lépet ki a rafahi határátkelőn a Gázai övezetből Egyiptomba. Az első, 70 fős csoporttal, amely vasárnap távozhatott, hétfőn délután repülő indult Kairóból Moszkvába – írja az MTI.

 

elnökválasztás 2024 izraeli háború hadműveletek Egyesült Államok gázai övezet
Kapcsolódó cikkek