Németországban az év végével kivezetik az áram- és gázársapkát – erősítette meg Christian Lindner szövetségi pénzügyminiszter a Deutschlandfunk rádiónak adott interjújában.

Christian LindnerChristian Lindner (FDP), Federal Minister of Finance, recorded as part of the current hour 'BVerG judgment on the supplementary budget 2021' in the German Bundestag in Berlin, November 16, 2023. (Photo by Florian Gaertner / Photothek / dpa Picture-Alliance via AFP)
Christian Lindner német pénzügyminiszter. Fotó: Florian Gaertner / AFP

Megszűnik a gazdasági és stabilizációs alap

Az eredetileg 2024 márciusáig szóló energiatámogatás idő előtti, drasztikus megszüntetésére azért kerül sor, mert a gazdasági és stabilizációs alap, amelyből eddig finanszírozták ez év december 31-én megszűnik – tette hozzá a tárcavezető.

Korábban már Robert Habeck gazdasági miniszter is utalt rá, hogy mivel a német alkotmánybíróság megtiltotta, hogy az eredetileg a pandémia negatív hatásai elleni védekezés céljából létrehozott alapból más kiadásokat finanszírozzanak, megszorításokra kell felkészülni.

Lindner ugyanakkor azt a kérdést nyitva hagyta, hogy ez azt is jelenti-e, hogy jövőre a hálózati díjcsökkentés is megszűnik, amelyet eddig szintén ugyanabból az alapból fizettek. Ez pedig azért lényeges, mert szakértők szerint a hálózati díjcsökkentés kiesése a fogyasztóknak jóval nagyobb díjemelkedést okozna, mint az ársapkák megszüntetése. 

Kemény vitákra számít Lindner a jövő évi költségvetés kapcsán

A pénzügyminiszter egyébként egyáltalán nincs meggyőződve róla, hogy a 2024-es költségvetést idén el tudják fogadni. Nagyon „ambiciózus menetrendről” beszélt, amely számos kihívást tartogat a kormánykoalíció számára.

Kiemelte például, hogy az eddig a gazdasági és stabilizációs alapból kifizetett kamatkiadásokat a jövőben a szövetségi költségvetésből kellene fedezni, ami szerinte kétszámjegyű eurómilliárdokat emészthet fel.

Egyértelművé tette viszont, hogy az Ukrajnának nyújtott támogatást négyről nyolcmilliárd euróra duplázzák.

Ukrajna támogatása nem kérdéses

– hangsúlyozta.

Ugyanakkor a költségvetés strukturális átalakításáról beszélt, mivel úgy véli, az iparvállalatoknak nyújtott pénzügyi támogatásokat másutt a kiadások csökkentésével kellene kompenzálni. Ezen a ponton pedig külön megemlítette a szociális kiadásokat.