Minden második német úgy gondolja, még a következőleg esedékes, 2025 őszi választások előtt össze fog omlani a kormány – derült ki az Augsburger Allgemeine megrendelésére készült felmérésből. A német gazdaság gondjai eközben egyre csak fokozódnak.

Germany's Chancellor Olaf Scholz speaks during a press conference at the end of a European Union summit, at the EU headquarters in Brussels, on October 27, 2023. EU leaders meeting in Brussels discussed bolstering support for Ukraine, as they strived to focus on helping that country against Russia's invasion even as Middle East turmoil steals global attention. (Photo by JOHN THYS / AFP), 
Hatalmas bajban van Olaf Scholz kormánya és a német gazdaság.
Hatalmas bajban van Olaf Scholz kormánya és a német gazdaság.
Fotó: AFP

A felmérés során megkérdezettek 49 százaléka úgy véli, mandátumának lejárta előtt össze fog omlani Olaf Scholz kormánya, míg csupán 38 százalék vélekedik úgy, hogy túléli a kormánykoalíció a következő két évet. A bizonytalanok aránya 13 százalék.

Recseg a német gazdaság

A választópolgárok elharapódzó pesszimizmusa mögött minden bizonnyal előkelő helyet foglal el az elmúlt napokban napvilágra került botrány, miszerint Olaf Scholz és kormánya a pandémiás segélyekből akarta finanszírozni az éghajlatvédelmi projekteket, erre válaszul azonban az alkotmánybíróság rendkívüli kiadási stopot rendelt el, kvázi gúzsba kötve ezzel a kormányt és vele együtt a német gazdaságot is. 

Legatyásodik a német kormány – zárolták a költségvetést

A tiltás várhatóan 2023 végéig lesz érvényben. A halálos döfést az jelentette, hogy a kormánykoalíció a pandémiás segélyekből akarta finanszírozni az éghajlatvédelmi projekteket.

A költségvetési válság a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss közleménye szerint azonban távolról sem csak Európa legnagyobb gazdaságát érinti majd, hanem a teljes uniós gépezetet magával ránthatja.

Ha Németországban a következő években kevesebb lesz a beruházás és a kiadás, mert kevesebb pénz áll rendelkezésre, az elkerülhetetlenül hatással lesz az EU gazdaságára

– mondta ezzel kapcsolatban Robert Grundke, az OECD németországi részlegének vezetője.

Amennyiben Scholz kormánya nem talál mielőbb megoldást a jelenleg még csak költségvetési, de hamarosan akár koalíciós válságba is torkolló problémákra, a szakértők szerint januártól a német lakosság is fájdalmasan megérzi majd annak következményeit: a kiadási stop nyomán ugyanis a Gazdasági Stabilizációs Alap (WSF) is zárolásra került, amiből a gázársapkát és az áram árplafonját is finanszírozzák – így amennyiben ezek folyósítása elapad, egy átlagos német háztartás rezsiszámlája akár 300 euróval is nőhet.