Több mint 20 ezer baromfit kellett elaltatni egy közép-horvátországi farmon, miután a létesítményben több állatot is megfertőzött a madárinfluenza. A vírust feltehetően a környező országokból hozták be a költöző madarak a farmra, ezért az illetékes minisztérium járványvédelmi intézkedéseket hozott a fertőzés feltartóztatására.

researcher hold the duck in hand
A fertőzött farmokon egy évig nem nevelhetnek állatokat. 
Fotó: Getty Images

Ezek értelmében az összes baromfitenyésztő köteles zárt helyen tartani az állatait és minden állat elhullását jelenteni kell a helyi állatorvosnak. Ha egy telepen észlelik a vírust, akkor a tulajdonos azonnal köteles elaltatni a farm teljes baromfiállományát.

A sertéspestis nyáron pusztított

A fertőzés a lehető legrosszabbkor ütötte fel a fejét Horvátországban, ahol a nyár közepén az afrikai sertéspestis is megjelent. Az emberre ártalmatlan, de a disznók esetében szinte 100 százalékban halálos kór villámgyorsan elterjedt az ország keleti részén.

A járvány megfékezésére a kormány kényszerintézkedéseket hozott, amelyek keretein belül 

már csaknem 30 ezer sertést kellett elaltatni, és több mint 50 ezer állat kényszervágására került sor. 

Ez óriási csapás volt a horvát állattenyésztőknek, hiszen a legtöbbjük kénytelen volt a teljes állatállományának a felszámolására.

Nem elég a kárpótlás

Az elaltatott állatok után a horvát kormány sertések és baromfik esetében is fizet kártérítést, ez viszont a gazdák szerint nem elegendő. Az összeg ugyanis darabszámban van meghatározva, az iparágban viszont általában súly alapján értékesítenek a tenyésztők.

A másik probléma pedig az, hogy bár kapnak pénzt, de a fertőzött farmok egy évig karanténba kerülnek és azokon odáig nem folyhat munka. Az így kiesett bevételt azonban nem kárpótolja senki. A horvát gazdák ezért hónapok óta rendszeresen tüntetéseket szerveznek.