A világ bortermelése idén 60 éve a legalacsonyabb lehet a déli féltekén és néhány vezető európai országban a visszaeső termelés miatt – közölte a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) kedden első becslésként. A szervezet becslése szerint a világ bortermelése 244,1 millió hektoliter lehet az idén, 7 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál, és a legkevesebb 1961 óta, amikor 214 millió hektoliter volt.

Wine,Bottles,,Grape,And,Glasse,Of,Wine,With,Sun,Rays
Fotó: Sutterstock

Egy hektoliter 133 normál borosüvegnek felel meg. A párizsi székhelyű szervezet közleménye szerint a déli féltekén, Ausztráliában, Argentínában, Chilében, a Dél-afrikai Köztársaságban és Brazíliában 10-30 százalékkal csökken a bortermelés, az északi féltekén, Olaszországban, Spanyolországban és Görögországban is mérséklődik a kedvezőtlen időjárás miatt.

Az OIV arra számít, hogy az olasz bortermelés 12 százalékkal, 44 millió hektoliterre csökken, ami a 2017 óta a legkevesebb. Amennyiben a számítások megfelelnek majd a valóságnak, Olaszország elveszíti vezető pozícióját, mint a világ legnagyobb bortermelője, és kilenc év után ismét Franciaország kerül az élre.

Spanyolország marad a harmadik legnagyobb bortermelő a világon annak ellenére, hogy az aszály miatt a termelése az elmúlt 20 év legalacsonyabb szintjére esik, 14 százalékkal csökken tavalyhoz képest, és 19 százalékkal marad el az elmúlt az ötéves átlagától. Részben az olasz és a spanyol termelés visszaesése következtében az EU idei bortermelése 7 százalékkal, 150 millió hektoliterre esik, ami a század eleje óta a harmadik legalacsonyabb mérték.  

Ellenben az amerikai bortermelés, ami a világon a negyedik legnagyobb, idén 25,2 millió hektoliter körül alakul, 12 százalékkal haladja meg a tavalyit.

Nagyot zuhant a magyar borexport

Az egy évvel korábbihoz képest emelkedett a borok termelői ára, miközben az exportpiacokon kisebb mértékű az árnövekedés. A borkivitel az első kilenc hónapban számottevően csökkent. A borexport volumenben 10 százalékkal, 597,8 ezer hektoliterre, értékben 4 százalékkal, 22,8 milliárd forintra mérséklődött.