Az idén az eddig vártnál erőteljesebb, jövőre jelentősen lassuló növekedés várható a világgazdaságban, de az Egyesült Államok elkerüli a recessziót a Fitch Ratings friss negyedéves globális előrejelzése szerint.

London-,October,,2018:,Fitch,Ratings,Exterior,Logo,In,Canary,Wharf,
A Fitch javította előrejelzését. Fotó: Shutterstock

A nemzetközi hitelminősítő Londonban ismertetett átfogó tanulmányában közölte: 

2023 egészére az eddigi prognózisában szereplő 2,5 százalék helyett 2,9 százalékos globális növekedést valószínűsít.

A pozitív korrekciót mindenekelőtt az indokolja, hogy Kínában a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére elrendelt korlátozások feloldása óta normalizálódott a fogyasztás, emellett az amerikai gazdaság növekedési üteme is gyorsul, és e tényezők ellensúlyozták az európai gazdaság növekedésének meredek lassulását.

A cég mindezek alapján 0,4 százalékponttal, 2,4 százalékra javította az amerikai idei bővüléséről szóló becslését, a kínai gazdaság 2023-as egész évi növekedésére adott prognózisát 0,5 százalékponttal, 5,3 százalékra emelte.

A globális feltörekvő térség Kína nélkül számolt idei növekedése a Fitch Ratings felülvizsgált előrejelzése szerint eléri a 3,6 százalékot; ez 0,2 százalékponttal jobb a hitelminősítő szeptemberben összeállított előző negyedéves prognózisánál.

Az euróövezetben ugyanakkor az idén átlagosan mindössze 0,5 százalékos gazdasági növekedést valószínűsítenek.

Banknotes,And,Coins,In,Front,Of,The,Flag,Of,The
Az eurózóna növekedése elmarad. Fotó: Shutterstock

A cég 2024-ben 2,1 százalékra lassuló globális növekedést vár, bár ez is 0,2 százalékponttal jobb az eddigi előrejelzésében szereplő ütemnél.

A hitelminősítő az idei lendületre tekintettel jelentősen, 0,9 százalékponttal, 1,2 százalékra javította az amerikai gazdaság jövő évi növekedésére szóló becslését, hangsúlyozva, hogy az új prognózis alapján az Egyesült Államok 2024-ben várhatóan elkerüli a recessziót.

Ezt részben a költségvetési szigor újbóli enyhítése magyarázza, mivel az amerikai gazdaság az emelkedő kamatok környezetében is meglepő ellenálló képességet mutat.

A Fitch Ratings idén augusztusban megvonta az Egyesült Államoktól a lehetséges legjobb AAA államadós-besorolást, egy fokozattal AA pluszra rontva a hosszú futamidejű amerikai államadósság-kötelezettségek minősítését.

Az euróövezetben a Fitch Ratings 0,7 százalékos átlagos GDP-növekedéssel számol jövőre; ez 0,4 százalékkal gyengített előrejelzés.