Az Egyesült Államok GDP-je évesített negyedéves szinten 4,9 százalékkal bővült a júliustól szeptemberig terjedő időszakban az előző három hónap 2,1 százalékos bővülése után a washingtoni kereskedelmi minisztérium csütörtökön nyilvánosságra hozott első becslése szerint. A Dow Jones konszenzusa 4,7 százalékos növekedést jelzett, ami a legnagyobb bővülés 2021 negyedik negyedéve óta.

Travelers walk past retail stores and restaurants inside the Tom Bradley International Terminal (TBIT) at Los Angeles International Airport (LAX) in Los Angeles, California on May 17, 2023. (Photo by Patrick T. Fallon / AFP)
Lassan nem lehet több bőrt lehúzni az amerikai fogyasztóról.
Fotó:  Patrick T. Fallon / AFP

Az erőteljes növekedés a fogyasztói kiadások, a megnövekedett készletek, az a lakossági beruházások és a kormányzati kiadások hozzájárulásának köszönhető.

A CNBC értékelése szerint azonban 

a politikai döntéshozók, a közgazdászok és a piacok inkább az előremutató jelzésekre fognak összpontosítani, a világ legnagyobb gazdasága ugyanis többször szembemegy a várakozásokkal.

„Nagy fokú gyanakvással kell fogadnunk, bármit mondanak is a számok” – mondta még a statisztika közlése előtt Joseph LaVorgna, az SMBC Nikko Securities America vezető közgazdásza. „A GDP-adat nem mondja meg, hogy merre tartunk. Melengetheti a szívünket egy szép szám, de az igazi probléma az, hogy mi következik ezután” – tette hozzá.

A közgazdászok az elmúlt két év nagy részében arra vártak, hogy az amerikai gazdaság lelassul, és esetleg recesszióba kerül. Ami azt illeti, korábban maga a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve is enyhe zsugorodást prognosztizált, de ezt nemrégiben visszavonta a fogyasztói magatartás rugalmasságának köszönhetően, ami fenntartotta a növekedést. Az amerikai fogyasztóknak köszönhetően tovább úszta meg a recessziót a világ legnagyobb gazdasága, mint a legtöbben várták, és ez így maradt a július és szeptember közötti időszakban is.

This handout photograph taken on December 7, 2022, and released by Boeing on January 31, 2023, shows the last Boeing 747-8 as it leaves the company’s widebody factory in Everett, Washington State, in advance of its delivery to Atlas Air in early 2023. Boeing is set to officially bid farewell to the original jumbo jet, the 747, as it makes its final commercial delivery of an aircraft that democratized flying and serves US presidents. Thousands of current and former employees will converge on January 31, at Boeing's factory in Everett, Washington, in the Northwestern part of the United States for a final sendoff celebration in parallel with the delivery of a Boeing 747-8 cargo plane to Atlas Air. (Photo by Paul WEATHERMAN / Boeing / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /PAUL WEATHERMAN/BOEING " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Az optimisták szerint az amerikai gazdaság olyan, mint az Energizer-nyuszi.
Fotó: AFP

LaVorgna szerint, aki Donald Trump elnöksége idején a Fehér Ház vezető közgazdásza volt, a fogyasztásnak köszönhető a harmadik negyedévi GDP-növekedés több mint háromnegyede. Úgy véli azonban, hogy a magasabb hitelfelvételi költségek és a nagy értékű termékek iránti kereslet általánosan várható visszaesése már a lassulás irányába mutat.

„Az adatok jövedelmi oldala azt mutatja, hogy a gazdaság sokkal lágyabb. Sok minden van, ami azt sugallja, hogy bármennyire is szeretnénk izgatottak lenni a harmadik negyedévet illetően, ez lehet az utolsó növekedési hullám, amit egy ideig látni fogunk” – vélekedett.

Steven Ricchiuto, a Mizuho Securities USA amerikai gazdasággal foglalkozó vezető közgazdásza nem ennyire optimista. 

A fogyasztók aggodalom nélkül költik a pénzt, veszik fel a hiteleket. A gazdaság olyan, mint az Energizer-nyuszi, le sem lehet állítani, és a Fed is folyamatosan hangoztatja, hogy nem igazán akarja leállítani

 – emlékeztetett.

Ennek megfelelően a piacok is többféleképpen értelmezhetik a GDP-adatot. Láthatják benne annak a jelét, hogy a Fednek sokat kell még tennie az leszorítása érdekében. Vagy tekinthetik úgy is, hogy a gazdaság képes elviselni a magas kamatokat, és ennek ellenére növekedni. Vagy akár gondolhatják azt is, hogy az adat a múltat tükrözi, és újabb statisztikákat várnak, amelyekből megjósolható, mi lesz a Fed következő lépése.