Új fogyókúrás csodaszer jelent meg a tengeren túlon – írta meg a Telex a Technologyreview.com oldalra hivatkozva. A találmány azért is lehet áttörés, mert az eddigiekhez képest merőben másképp közelíti meg a túlsúly problémájának kezelését.

Close,Up,Of,Overweight,Fat,Woman,Taking,Slimming,Pills,From
Close up of overweight fat woman taking slimming pills from bottle. Weight loosing, diet, fat burning, pharmacy, medicine concept
fogyás, fogyókúra, kövé, telt, pirula, pill, gyógyszer, medicine,
Elhízás: új, rekordolcsó fogyókúrás csodaszert találtak fel – az amerikai tudósok odáig vannak érte. Fotó: Shutterstock

Eszerint a biztos módszer a fogyáshoz a rezgésekben rejlik. Ezt úgy kell elképzelni, hogy az amerikai tudósok nagyjából egy átlagos vitamin méretű kapszulát terveztek, amely 

képes elhitetni az aggyal, hogy tele van gyomor,

stimulálva azokat az idegvégződéseket, amelyek érzékelik a gyomor tágulását. Mindez úgy történik, hogy a kapszula egy egészen apró motort rejt, amely rezegni kezd, amikor a gyomor falának ütközik, ezzel pedig stimulálja a szerv receptorait. Mindez ugyanolyan fizikai hatást ad, mint amikor az ember már eleget evett, és szintén felszabadulnak azok a hormonok, amelyek a jóllakottság érzését adják. A javaslat szerint a kapszulát 20-30 perccel az étkezés előtt kell bevenni. Mivel egészen apró, természetes úton távozik a szervezetből az emésztési folyamattal. 

Igaz, még várni kell arra, hogy a fogyókúrás csodaszer elérhetővé váljon, ugyanis még csak néhány fiatal yorkshire-i sertésen tesztelték. Az eredmények azonban ígéretesek: azok a disznók, amelyek megkapták a kapszulát, 40 százalékkal kevesebbet ettek.

Carlos Campos, a Washingtoni Egyetem idegkutatója, aki a bél és az agy közötti jelátvitelt tanulmányozza, úgy nyilatkozott, hogy a technológia lenyűgöző. „A mechanikus stimuláció lehetővé teszi, hogy a fogyasztó tetszőlegesen eldöntse, mikor használja és mikor nem a kapszulát. Ilyet más szer eddig nem tudott” – mutatott rá. Ám arra is felhívta a figyelmet, hogy nem tudni, meddig lehet becsapni az agyat, és mikor jön rá, hogy a kapszula által továbbított jelek végeredményben hamisak, hiszen nem telítődött a gyomor.

Az embereken alkalmazott teszt a remények szerint egy-két éven belül esedékes.

Shriya Srinivasan, a Harvard orvosbiológiai mérnöke azt is kiemelte, hogy a technológia nem használ drága anyagokat, ezért arra számít, hogy ha tömegtermelésre kerül a sor, a kapszulák egy dollárnál is kevesebbe kerülhetnek.

Lefogyás: csodagyógyszer érkezik, az USA csak teszteli, Kína meg már árulja is

Igazi 21. századi történet: az Eli Lilly új fogyasztó gyógyszerét még évek választják el az amerikai forgalombahozási engedély megszerzésétől, ami nem jelenti azt, hogy ne lehetne máris hozzájutni. A fogyasztószer segítségével nem lehetetlen már most sem a súlyleadás az Egyesült Államokban, online besegítenek a kínai eladók. Sőt, a magyar nyelvű keresés is előcsalja őket.