Cégvilág

Lefogyás: csodagyógyszer érkezik, az USA csak teszteli, Kína meg már árulja is

Igazi 21. századi történet: az ELi Lilly új fogyasztó gyógyszerét még évek választják el az amerikai forgalombahozási engedély megszerzésétől, ami nem jelenti azt, hogy ne lehetne máris hozzájutni. A fogyasztószer segítségével nem lehetetlen már most sem a súlyleadás az Egyesült Államokban, online besegítenek a kínai eladók. Sőt, a magyar nyelvű keresés is előcsalja őket.

Valószínű, hogy fergetegesen népszerű lesz az Eli Lilly új lefogyást segítő gyógyszere, a retatrutid. Gondolhatnánk, az amerikaiak nyugodtan gyűjtögethetik még a következő években a zsírpárnákat, hiszen a következő három esztendőben folynak a szer klinikai tesztjei, aztán úgyis leadják őket a pirulák segítségével. Valójában akár már most belefoghatnak a gyógyszeres fogyókúrába, mert a szer elérhető a piacon, holott még nem is engedélyezték – írja a The Wall Street Journal.

Close up of man measuring waist with tape measure
Fogyasztószerek: óriási a kereslet, akár a feketepiacon.
Fotó: Shutterstock

Egy újabb bizonyítékaként, hogy az engedélyezetlen fogyasztószerek szürkepiaca virágzik, a retatrutid máris elérhető online – találta az amerikai lap. Nem is kicsiben: több száz eladót is találtak. A legtöbbjük kínai, akik olyan netoldalakról látják el az amerikai vásárlókat, mint a Made-in-China.com. 

Egyes oldalak, beleértve az amerikai székhelyűnek tűnőket is, olyan helyeken árulják a terméket posztokban, mint a Facebook, a LinkedIn vagy a Reddit. Páran fizetett hirdetéseket is feladnak az Instagramon és a Google-on, de volt olyan fitness influenszer is, aki a hírlevelében ajánlotta.

Magyar kereséssel is rátaláltunk a Google-on

Magyarul is megpróbálkoztunk a keresőn, és rá is találtunk „retatrudit vásárlása” kereséssel a Google-on. „Kína új súlycsökkentő retatrudite” – volt az első találat címe, a másiké: „Kínai nagy tisztaságú retatrudite”. Ezek bizony nem tűnnek Eli Lilly-terméknek.

Indianapolis,-,Circa,June,2017:,Eli,Lilly,And,Company,World
Fotó: Jonathan Weiss

Ott a Wegovy, az Ozempic és a Mounjaro, de ilyen még nem volt

Nem új a jelenség, augusztusban ugyanez a lap több mint ötven olyan weboldalat talált, amelyek az Ozempic és a Mounjaro nevű, szintén fogyásra is használt gyógyszerek aktív ingredienseit, a szemaglutidot és a tirzepatidot árulták.

A nyári cikk megjelenése után az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság, az FDA levélben figyelmeztetett két ilyen oldalt arra, hogy törvényellenesen és félrevezetően árulnak engedélyezetlen gyógyszereket. Az egyikük, a GorillaHealing.com, már nem említi a két gyógyszert a listáján. A vicc, hogy retatrutidot meg árulnak. Három nappal a figyelmeztető levél nyilvánosságra hozása után a „buy retatrudite” (retatrudit vásárlása) Google-keresésre a legfelső találat egy GorillaHealing.com hirdetés volt.

Előzmény nélküli, hogy a klinikai vizsgálatok késő szakaszában lévő gyógyszert ilyen botrányosan hirdessenek eladásra online

– idézte a lap George Karavetsos jogászt, aki korábban az FDA bűnügyi vizsgálatok irodáját vezette. Az engedélyezetlen gyógyszerek eladásának segítői bűnügyi retorzióval nézhetnek szembe – tette hozzá.

Andersen-mesébe illő gazdagságot hoz egész Dániának a kasszarobbantó fogyasztószer

A dán Novo Nordisk testsúlycsökkentő csodaszere, a Wegovy nemcsak magát a céget röpítette a legértékesebb globális vállalatok sorába, de tartósan fellendíti a nem egészen hatmilliós lakossággal rendelkező, már eddig is rendkívül fejlett Dánia gazdaságát is.

Az elhízás elleni gyógyszerek tőzsdei alaphatása és mellékhatásai

Amióta a diabéteszgyógyszer két nagy gyártójánál (Eli Lilly és Novo Nordisk) érzékelhetővé vált, hogy egyes cukorbetegség elleni gyógyszereik az elhízás ellen is jól hatnak, és szedésük súlycsökkenéshez vezet, azóta szárnyalnak ennek a két vállalatnak a részvényei. Ez az elhízás elleni gyógyszerek tőzsdei alaphatása. A mellékhatás pedig bő két hónapja indult be a magas kalóriájú italok és élelmiszerek forgalmazóinál az árfolyam kemény fogyókúrája formájában.

 

Ozempic feketepiac fogyasztószer mozaik Eli Lilly
Kapcsolódó cikkek