Az elemzői várakozásokkal összhangban nem változtatott a már hosszabb ideje tartó rendkívül laza monetáris politikáján a japán jegybank (BoJ).

Fotó: AFP

A keddi döntés értelmében a kereskedelmi bankok jegybanknál elhelyezett rövid lejáratú betéteinek éves kamata mínusz 0,1 százalékon maradt, és nem változott az a cél sem, hogy a tízéves japán államkötvény kamatát nulla szint körül tartsák. A jegybank fenntartotta a tízéves állampapírok legfeljebb 1 százalékos hozamára vonatkozó célját is.

A jegybank közleményében leszögezte, hogy 

a rendkívül nagy bel- és külföldi bizonytalanság közepette folytatja a monetáris ösztönzést, és szükség esetén kész további lépésekre ezen a téren.

A japán jegybank inflációs célja 2 százalék, az jelenleg 3 százalék körüli.

Hozzá sem tudnak szagolni az emelkedő kamatokhoz a deflációhoz szokott japán bankárok

Az évtizedek óta tartó defláció után végre úgy tűnik, hogy elérkezik a hőn áhított infláció Japánban. A bankok azonban nehezen küzdenek meg a helyzettel: alkalmazottaik újabb generációjának egész egyszerűen nincs tapasztalata arról, hogy miként kell navigálni emelkedő kamatok közepette.

A világ harmadik legnagyobb gazdaságában a pénzügyérek kénytelenek gyorstalpaló tanfolyamokon okítani ifjabb kollégáikat, hogyan lehet segíteni az ügyfeleknek eligazodni a magas kamatlábak között, sokuknak ugyanis egyáltalán nincs tapasztalata az inflációs környezet szeszélyeinek kezelésében. 

Japán elöregedő társadalom, ebből következően a lakossági fogyasztás alacsony volta, a gazdaság sajátos szerkezete, a nagyvállalatok és a bankok összefonódása hosszú évtizedekig deflációs környezetet teremtett.

A pénzügyi tárca és a jegybank ugyan időről időre megpróbált szembefordulni a széllel, és a jegybanki intervenciók árán gyengített jennel, valamint fiskális élénkítőcsomagokkal csiholni végre egy kis inflációt, de ezek a törekvések jobbára eredménytelenek maradtak. Most azonban nagyot fordult a világ,

Japán is felkapaszkodott a globális inflációs hullám hátára,

s bankárainak meg kell tanulniuk meglovagolni ezeket, ha nem akarják az infláció által felkínált profitlehetőségeket kihasználatlanul hagyni.