A kínai hat hónap után először nőtt éves összevetésben novemberben, jelezve, hogy az ország gyárai egyre több vevőt találnak termékeikre. A vegyes novemberi feldolgozóipari adatok korábban a további élénkítés szükségességét vetették fel, de felvetették annak a kérdését is, hogy a főként üzleti hangulatot jelző indexek nem fedik-e el a körülmények javulását.

A kínai kivitel a vámadatok szerint 0,5 százalékkal nőtt novemberben éves szinten, szemben az októberi 6,4 százalékos visszaeséssel, és jócskán megelőzve az 1,1 százalékos csökkenésről szóló várakozásokat. Az ugyanakkor 0,6 százalékot csökkent, elmaradva mind az októberi 3 százalékos növekedéstől, mind a 3,3 százalékos bővülésről szóló várakozásoktól.

kína, export, kikötő china
Fotó: STR / AFP

Mindennek hatására az ország kereskedelmi többlete is 68, 39 milliárd dollárra bővült, meghaladva az októberi 56,53 milliárd dolláros értéket és az 57 milliárd dolláros várakozásokat.

Az adatokat kommentálva Zhiwei Zhang a Pinpoint Asset Managementtől a Reutersnek elmondta, hogy 

az export javulásáról szóló adatok nagy vonalakban egybevágnak a várakozásokkal, miután más ázsiai országoknál is láthatók a jelei a kivitel felépülésének.

A javulását jelzik a dél-koreai exportadatok is, melyek novemberben már zsinórban másodjára mutattak bővülést, főként a félvezetők iránti keresletnek köszönhetően.

Azonban a kínai feldolgozóipar még mindig jókora ellenszélben hajózik az ország múlt heti hivatalos beszerzésimenedzser-indexének (BMI) tanúsága szerint, melyet a múlt héten tettek közzé, és amely zsinórban kilencedik alkalommal mutatta az exportrendelések zsugorodását. Egy másik, a magánszektor által készített, hasonló mutató pedig az ötödik hónapja jelzi, hogy a kínai üzemeknek gondot okoz külföldi vásárlókat találni.

A hivatalos BMI szerint ráadásul novemberben másodjára estek a gyárak eladási árai, miközben az input költségek már ötödik hónapja nőnek. Ugyanakkor egyes elemzők szerint érdemesebb a javulást mutató kemény adatokra koncentrálni a BMI-k helyett.

Ennek ellenére más elemzők szerint még korai levonni a következtetést azzal kapcsolatban, hogy az ország vezetése által tett intézkedések elegendők a kereslet felpörgetésére, és kérdéses, hogy az ezek által kiváltott bővülés mennyire lesz tartós – írja a Reuters.

A Nemzetközi Valutaalap nem a pesszimista véleményekkel ért egyet, és novemberben felfelé módosította a kínai gazdaság növekedésével kapcsolatos kilátásait az idei és a következő évre. Ezzel szemben a Moody’s hitelminősítő kedden negatívra módosította az ország A1-es besorolásának kilátásait, ám az osztályzaton nem változtatott. Októberi előrejelzésében a Világbank a Moody’shoz hasonlóan vélekedett, ugyanis ők is rontották Ázsiára és azon belül Kínára vonatkozó növekedési jóslatukat.