A középtávú csökkenésére és az ingatlanszektor folyamatos leépülésére hivatkozva a Moody’s hitelminősítő kedden stabilról negatívra rontotta a kínai államadósbesorolás kilátását. Megerősítette ugyanakkor Kína A1-es hosszú távú helyi és devizakibocsátói besorolását, és közölte, hogy 2024-ben és 2025-ben 4 százalékos éves GDP-növekedést vár az országtól. 

Vilnius,/,Lithuania,-,05,01,2020:,Moody's,Logo,On
A Moody’s az átminősítéssel reagált a kínai gazdasági gondokra.
Fotó: Shutterstock

A cég közleménye szerint a kilátás rontása azokra a szaporodó bizonyítékokra reflektál, hogy Pekingnek pénzügyi támogatást kell nyújtani az eladósodott helyi önkormányzatoknak és állami cégeknek, ami széles körű kockázatokat jelent Kína költségvetési, gazdasági pozíciójára nézve.

A kilátás módosítása tükrözi a strukturálisan és tartósan alacsonyabb középtávú gazdasági növekedéssel és az ingatlanszektor folyamatban lévő leépülésével kapcsolatos megnövekedett kockázatokat is

– közölte a Moody’s.

Elmaradt a lendületes gazdasági növekedés

A világ második legnagyobb gazdasága idén nem igazán tudott fellendülni a koronavírus-járvány utáni megkönnyebbülés ellenére sem, mivel az ingatlanpiaci válság elmélyülése, az önkormányzati adósságkockázatok, a lassú globális növekedés és a geopolitikai feszültségek csorbították a lendületet.

A legfrissebb statisztikák szerint a feldolgozóipar és szolgáltatási szektor aktivitása is csökkent novemberben, míg a gazdaságpolitikai ösztönző intézkedések sokasága csak mérsékelten bizonyult hasznosnak, ami növelte a Pekingre nehezedő nyomást, hogy további támogatásokkal serkentse a növekedést.

 

A pekingi gazdasági minisztérium csalódottan fogadta a Moody’s lépését és kitart amellett, hogy a gazdaság visszapattanása folytatódik. Hozzátették azt is, hogy az ingatlanszektor és a helyi kormányzatok jelentette kockázatok kézben tarthatóak. A idén valószínűleg a kormányzati előirányzatnak megfelelően, 5 százalék körüli ütemben bővül majd, a Moody’s azonban arra számít, hogy a gazdasági növekedés 2026 és 2030 között átlagosan 3,8 százalékosra lassul.

Nő az adósságteher

Szakértők ráadásul egyre jobban aggódnak amiatt, hogy az ország adósságfelvétellel próbálja felpörgetni a gazdaságot, idén minden jel szerint rekordmennyiségű kötvényt bocsát ki.

 

Hszi Csin-ping elnök októberben jelezte, hogy elfogadhatatlan a növekedés éles lassulása és a deflációs kockázatok, a kormány pedig három évtized legmagasabb szintjére, 

a GDP 3,8 százalékára emelte a költségvetési hiánycélt.

Ezzel lehetővé tette, hogy  újabb ezermilliárd jüan értékű állampapírt dobjanak a piacra forrásbevonás gyanánt a következő egy évben. Lehet, hogy a Moody’s csak az első fecske, bár a másik két nagy hitelminősítő, az S&P Global Ratings és a Fitch egyelőre tartja az A+-os kínai besorolást – emlékeztetett a Bloomberg.

A leminősítés kockázata valószínűleg nem fogja befolyásolni az adósságkibocsátási tervet, ami segít enyhíteni az ingatlanszektor és Kína lassú növekedése miatti aggodalmakat

– nyilatkozta a hírügynökségnek Ken Cheung, a Mizuho Securities vezető ázsiai devizastratégája.