Németországban a jövőre betakarításra szánt őszi búza vetésterülete 7,3 százalékkal, 2,60 millió hektárra csökkent az előző évhez képest. Zsugorodott a káposztarepce vetésterülete is, ami 4,7 százalékos csökkenéssel 1,11 millió hektárra esett. A rozs és egyéb őszi gabona ültetvényei pedig 4,4 százalékkal 600 700 hektárra csökkentek – jelentette a Reuters pénteken a német statisztikai hivatal közlése alapján.

Farmer,With,Tractor,Seeding,-,Sowing,Crops,At,Agricultural,Field
búza
Kevesebb búzát vetettek Németországban és Franciaországban a felázott talaj miatt.
Fotó: Shutterstock

A kevesebb vetést részben a rossz időjárási körülmények okozták, mivel az eső miatt felázott talajra nem tudtak ráhajtani a mezőgazdasági járművek.

Franciaországban szintén emiatt csökkent jelentősen az őszi kalászosok vetési területe az illetékes minisztérium beszámolója alapján.

Németországban azonban az uniós mezőgazdasági támogatások reformja is kevésbé vonzóvá tette a búzatermesztést. Az EU ugyanis inkább a környezetvédelmi programokra helyezi a hangsúlyt. Sokat kell behozni, ugyanis az unió az eddigi ütemben nem tudná teljesíteni karbonkibocsátási vállalásait az évtized végére.

Németország Franciaország után az második legnagyobb búzatermesztője és jelentős exportőre, az unió egyik legnagyobb repcemagtermelője, ami Európában a legfontosabb étolaj- és biodízel-alapanyag olajos mag.

A statisztikai hivatal azonban pozitív hírrel is szolgált: az őszi árpa vetésterülete 2,5 százalékkal 1,31 millió hektárra nőtt.

Traktorok szállták meg Berlint

A német gazdák nem hagyják magukat, és nem nyelik le, hogy rajtuk spóroljon az állam az alkotmánybíróság döntése után.