Christian Lindner német pénzügyminiszter szerint a kormánykoalíció várhatóan „néhány napon belül” politikai megállapodásra jut a 2024. évi felülvizsgált költségvetés szerkezetéről, ám elismerte, hogy a tervezet valószínűleg nem megy át a parlamenten az év vége előtt, ahogyan azt tervezték.

Bundestag
Christian Lindner német pénzügyminiszter.
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Olaf Scholz kancellár hárompárti szövetsége kénytelen volt átdolgozni pénzügyeit, miután a múlt hónapban a német Legfelsőbb Bíróság sokkoló ítéletében korlátozta az adósságfinanszírozású kiadásokat a rendes szövetségi költségvetésen kívüli különalapokon keresztül. Lindner jövőre 17 milliárd eurós (18,3 milliárd dollár) számolt így ki, ennek betöméséhez a kiadásokat és a támogatásokat is csökkenteni kell. 

Scholz, Robert Habeck gazdasági miniszter és Lindner megállapodtak abban, hogy péntek délután folytatják a tárgyalásokat, miután a pénzügyminiszter visszatér az európai uniós kollégákkal folytatott brüsszeli megbeszélésről – közölték a tárgyalásokat ismerő, bizalmasan nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő személyek a Bloomberggel. Korábban az volt a cél, hogy az új költségvetést december végéig jóváhagyják a kabinetben, és elküldjék a parlamentnek jóváhagyásra, de ez az ütemterv most már elérhetetlen – vélik az ügyhöz közel álló források. Ez azt jelenti, hogy Lindnernek egy ideiglenes költségvetést kell 2024 első hónapjaira készítenie. 

Az állam teljes mértékben működőképes, egyetlen hatóság sem fog bezárni, minden bért kifizetünk, viszont aki pénzügyi támogatásra számít, nem fogja megkapni

– tette hozzá.

Lindner ismételten kizárta az adóemeléseket és a nettó új hitelfelvétel korlátozásának újabb felfüggesztését is. A szabad demokraták elnökének már a 2023-as pótköltségvetést is jóvá kellett hagynia, amely negyedik éve tartalmazott kivételt az adósságfékként ismert mechanizmus alól.

 

A Scholz vezette szociáldemokraták és Habeck zöldjei a hitelfelvételi korlát 2024-ben történő újabb rendkívüli felfüggesztését szorgalmazták, mondván, hogy ez indokolt Oroszország Ukrajna elleni háborúja és a kormány azon döntése miatt, hogy Kijevnek jövőre több mint nyolcmilliárd euró további katonai támogatást nyújt.

Scholz, Habeck és Lindner várhatóan vasárnap este találkozik, hogy véglegesítsék a 2024-es költségvetésről szóló megállapodást, amelyet aztán hétfő reggel a média elé tárhatnak – legalábbis a jelenlegi ütemterv szerint. Ezt követően kezdődhetne el a javaslatról a vita a törvényhozásban. 

Az év végéig megreformálnák az uniós adósságszabályt

Franciaország, Németország és az EU végrehajtó testülete pénteken reményét fejezte ki, hogy az uniós kormányok az év végéig megállapodásra jutnak a blokk költségvetési szabályairól, Spanyolország pedig felvetette, hogy rendkívüli ülést hívjanak össze a cél elérése érdekében. Az új szabályok fontosak a kötvénybefektetők és az uniós költségvetési koordináció hitelessége szempontjából, mivel az Európai Központi Banknak szüksége van a költségvetési politikára az elleni küzdelemhez.

Christian Lindner német pénzügyminiszter szerint most már általános az egyetértés abban, hogy a hiány és az adósságcsökkentés egyértelmű szabályokat igényel. Hozzátette, hogy nem lehet kétséges, hogy a túlzott hiányt csökkenteni kell. A jelenlegi szabályok szerint az államadósságot a 60 százalékában, az államháztartás éves hiányát pedig 3 százalékban korlátozzák. E szabályokat azonban a koronavírus-járvány alatt felfüggesztették, s az elszálló miatt a keretrendszer tarthatatlanná vált. Brüsszel azt javasolta, hogy az egyes tagállamok számára személyre szabott adósságszabályt kellene meghatározni, Berlin viszont ragaszkodik az egységes szabályozáshoz, attól tartva, hogy máskülönben Brüsszel túl nagy befolyásra tenne szert, politikai alkuk tárgyává tenné az államadósság kérdését.