BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
17 December 2023, Berlin: Farmers from Ostholstein stand with their tractors in front of the Brandenburg Gate. Hundreds of farmers have made their way to Berlin to demonstrate against the planned stop to agricultural diesel subsidies. Photo: Jörg Carstensen/dpa (Photo by Jörg Carstensen / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Traktorok szállták meg Berlint

A német gazdák nem hagyják magukat, és nem nyelik le, hogy rajtuk spóroljon az állam az alkotmánybíróság döntése után.

Németország minden sarkából érkeztek gazdák Berlinbe hétfőn, hogy traktorokkal tiltakozzanak a kormány azon döntése ellen, amely megszüntetné a gázolajra vonatkozó támogatásokat, és eltörölné a mezőgazdasági és erdőgazdálkodási gépek vásárlása után járó adókedvezményeket.

A Német Gazdaszövetség számításai szerint 

az intézkedések összesen akár 1 milliárd euróba is kerülhetnek a gazdáknak. 

A hárompárti koalíciós kormány a döntést azzal indokolta, hogy a karlsruhei alkotmánybíróság döntése után – amelynek értelmében az eredetileg a koronavírus-járvány kezelésére félretett források más célra nem használhatók – 17 milliárd eurós lyuk tátong a jövő évi költségvetésen.

Farmers with tractors in front of the Brandenburg Gate
Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

A döntést még a zöldpárti agrárminiszter, Cem Özdemir is kritizálta, mondván, a gazdáknak nincs alternatívájuk a dízel helyett más üzemanyagot használni, miközben ők látják el az országot étellel. Hozzátette, hogy az intézkedések túlterhelik az agrárszektort.

A szabaddemokrata pénzügyminiszter, Christian Lindner és Robert Habeck gazdasági miniszter egyaránt nyitott a gazdák meghallgatására, ám azt állítják, hogy nincs túlságosan sok tér a döntés megváltoztatására az alkotmánybírósági döntés után – írja a Deutsche Welle.

A német fővárosban a traktorokkal a Brandenburgi kapuhoz vonuló gazdák azonban nem kívánnak meghátrálni, és a gazdaszövetség elnöke, Joachim Rukwied januártól erőteljes ellenállást helyezett kilátásba a döntés megváltoztatása érdekében.

Habeck szerint azonban aki szeretné a támogatások visszaállítását, annak azok finanszírozására is javaslatot kellene tennie. Noha a mezőgazdasági jövedelmek nőttek, a gabonák, az olajos magvak és a tej árának esése nyomot hagyott a gazdák hasznán.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.