Németország minden sarkából érkeztek gazdák Berlinbe hétfőn, hogy traktorokkal tiltakozzanak a kormány azon döntése ellen, amely megszüntetné a gázolajra vonatkozó támogatásokat, és eltörölné a mezőgazdasági és erdőgazdálkodási gépek vásárlása után járó adókedvezményeket.

A Német Gazdaszövetség számításai szerint 

az intézkedések összesen akár 1 milliárd euróba is kerülhetnek a gazdáknak. 

A hárompárti koalíciós kormány a döntést azzal indokolta, hogy a karlsruhei alkotmánybíróság döntése után – amelynek értelmében az eredetileg a koronavírus-járvány kezelésére félretett források más célra nem használhatók – 17 milliárd eurós lyuk tátong a jövő évi költségvetésen.

Farmers with tractors in front of the Brandenburg Gate
Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

A döntést még a zöldpárti agrárminiszter, Cem Özdemir is kritizálta, mondván, a gazdáknak nincs alternatívájuk a dízel helyett más üzemanyagot használni, miközben ők látják el az országot étellel. Hozzátette, hogy az intézkedések túlterhelik az agrárszektort.

A szabaddemokrata pénzügyminiszter, Christian Lindner és Robert Habeck gazdasági miniszter egyaránt nyitott a gazdák meghallgatására, ám azt állítják, hogy nincs túlságosan sok tér a döntés megváltoztatására az alkotmánybírósági döntés után – írja a Deutsche Welle.

A német fővárosban a traktorokkal a Brandenburgi kapuhoz vonuló gazdák azonban nem kívánnak meghátrálni, és a gazdaszövetség elnöke, Joachim Rukwied januártól erőteljes ellenállást helyezett kilátásba a döntés megváltoztatása érdekében.

Habeck szerint azonban aki szeretné a támogatások visszaállítását, annak azok finanszírozására is javaslatot kellene tennie. Noha a mezőgazdasági jövedelmek nőttek, a gabonák, az olajos magvak és a tej árának esése nyomot hagyott a gazdák hasznán.