A kínai fogyasztói árak három éve a legnagyobb mértékben csökkentek novemberben, közben a gyáripari termelői árak deflációja egyre jelentősebb, mindez arra utal, hogy a gyenge belföldi kereslet kétségessé teheti a gazdaság fellendülését.

Housing Loans Interest Rate Reduction In China
Ez a kötegnyi jüan többet ér, mint egy éve. 
Fotó: AFP

A fogyasztói árindex 0,5 százalékkal csökkent mind az egy évvel korábbihoz képest, mind pedig októberhez képest – derült ki a nemzeti statisztikai hivatal szombaton közzétett adataiból.

Az esés nagyobb a Reuters felmérésében szereplő előrejelzések mediánjánál, amely 0,1 százalékos csökkenést jelzett mind éves, mind havi szinten. A fogyasztói árindex éves összehasonlításban a legmeredekebb esést mutatta 2020 novembere óta.  

Az éves szintű, az élelmiszer- és üzemanyagárak nélkül számított maginfláció 0,6 százalék volt, ugyanannyi, mint októberben.

Xu Tianchen, az Economist Intelligence Unit vezető közgazdásza szerint az adatok riasztók lehetnek a politikai döntéshozók számára. Szerinte három fő tényező van a háttérben: a csökkenő globális energiaárak, a téli utazási boom elmaradása és a terméktúlkínálat.

„A lefelé irányuló nyomás 2024-ben tovább fog nőni, mivel a globális növekedés várhatóan lassulni fog” – mondta Xu. 

Bruce Pang, a Jones Lang Lasalle vezető közgazdásza szerint a gyenge CPI-mutató figyelmeztetés a tartósan lassú keresletre, amelynek a fenntarthatóbb és kiegyensúlyozottabb növekedés érdekében Kína számára politikai prioritásként kell megjelennie.