Idén szeptemberben az EU exportja elérte a 19 milliárd eurót, ami 5 százalékos növekedés az előző hónaphoz képest, de 9 százalékkal még mindig elmarad a 2022. szeptemberi szinttől. A január óta tartó összesített elérte a 170,7 milliárd eurót, ami pedig 2 százalékkal magasabb, mint 2022 azonos időszakában. Az előző évhez képest az EU összesített exportja 2023-ban jelentősen, 8 százalékkal nőtt az Egyesült Királyságba, 29 százalékkal Törökországba, míg az Egyesült Államokba irányuló agrár-élelmiszerexport 8 százalékkal csökkent – áll az Európai Bizottság összefoglalójában. Az uniós agrár-élelmiszerkivitel három fő célországa továbbra is az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Kína volt.

A gabonaárak esése export- és importoldalon is érzékelhető volt.
Fotó: Dodó Ferenc / Kelet-Magyarország 

Az exportált termékek közül a gabonakészítmények, valamint a gyümölcs- és diófélék növekedése volt a legnagyobb 2022-höz képest. 

Az export értéke azonban 1,9 milliárd euróval csökkent, főként az alacsonyabb árak, valamint a sertéshús, a szeszes italok és likőrök kivitelének mérséklődése miatt. 

A növényi olajok exportvolumene ugyanakkor 29, az olajos magvaké és a fehérjenövényeké pedig 13 százalékkal nőtt.

Az uniós agrár-élelmiszerimport értéke szeptemberben 12,3 milliárd eurót tett ki, ami 2 százalékos csökkenés az előző hónaphoz képest, az egy évvel korábbi szinthez képest pedig 19 százalékos visszaesés. A 2023. január és szeptember közötti összesített 119,7 milliárd eurót ért el, ami 5 százalékkal – 5,9 milliárd euróval –kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

Az olajos magvak és a fehérjenövények behozatala 14 százalékkal, 2,7 milliárd euróval, míg a növényi olajok behozatala 28 százalékkal, 2,3 milliárd euróval csökkent – főként az árak esése miatt.

Leginkább a Brazíliából és Argentínából származó import esett vissza – 1,9 milliárd, illetve 1,4 milliárd euróval –, főleg a szójabab, a kávé és a kukorica behozatali értékének csökkenése következtében.

Összességében pedig a 2023. január és szeptember közötti kumulált kereskedelmi mérleg elérte az 51 milliárd eurót, ez pedig 8,5 milliárd euróval magasabb, mint 2022 azonos időszakában. 

Több volt az import, romlott az agrár-külkereskedelem egyenlege

Már az első három negyedévben megközelítette a tízmilliárd eurót a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportbevétele, az import értékének intenzívebb növekedése miatt viszont az agrár-külkereskedelem aktívuma csökkent, de így is meghaladta a 2,5 milliárd eurót.