Agrár

Az olcsó ukrán dió megfojtja a magyarországi termelőket

A dióburokfúró légy és a tavaszi fagyok miatt rendkívül rossz lett a diótermés Tolnában. Ráadásul, amit sikerült megtermelni, az szinte eladhatatlan az olcsó ukrán és kínai importdió miatt.

A karácsonyi időszakban minden évben felfut a kereslet a dió iránt, hiszen a bejgli elengedhetetlen töltelékéről van szó. Az idei évben mégsem tudnak profitálni a karácsonyi süteményből a magyarországi diótermesztők, mivel az Ukrajnából feketén behozott dió elcsábítja a vásárlókat.

© Unger Tamás
Piackörkép: Elmaradt a nagy roham – Kevesebb árus, ám minőségi portékák a celli piacon2010408 Celldömölk Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Emellett a hazai termés is csalódást okozott. A tavalyi aszályos év után, idén sem kedveztek a körülmények a diónak. Békés megyében nagyjából a termés fele odaveszett a kórokozók és a tavaszi fagyok miatt – írta meg a Tolna Vármegyei Hírportál. Az ország legtöbb részén hasonló problémával küzdöttek a termesztők, egyedül Vas és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében lett jó termés az idén.

A tavaszi fagykár nyomot hagyott az ültetvényen, a kötődéssel is volt gond, és a maradék termést a fúrólégy tette tönkre. Így idén minimális termésünk lett. Most a piaci helyzet alakulását messziről figyeljük. A tavalyi termés egy részét, a maradékot, szeptemberben tudtuk csak eladni. Ilyenre még nem volt példa. A múlt év decemberében kialakult nehéz piaci helyzet sajnos folytatódik. Az olcsó ukrán és kínai dió szinte megfojtja a magyar termelőket, úgy hallani, hogy ők négy euróért adják a pucolt dió kilóját

– mondta a Teol oldalnak egy Tolna vármegyei ültetvény gazdája, Sánta István. Hozzátette, német termesztők is arra panaszkodtak, hogy az olcsó kínai dió leveri az áraikat. Kínában az utóbbi években nagy hangsúlyt fektettek az olyan élelmiszerek termesztésére, mint a dió. Mivel az országban nincsenek szigorú minőségi szabályozások, így a termelési költségeik sokkal kisebbek, és olcsóbban tudják adni a diót.

A magyar keresletet a hazai kínálat teljes egészében ki tudná elégíteni, még az olyan rossz években is, mint az idei. A probléma az, hogy az importdió elcsábítja az árérzékeny fogyasztókat. Ráadásul Ukrajnából feketén hoznak be olyan ellenőrizetlen diót, amiről azt sem lehet tudni, mivel kezelték 

– írta az Agrárszektor.

A Magyarországon termett dióbél a nagybani piacokon 2800 és 4000 forint között kapható. Ez a kiskereskedelemben 4–6 ezer forint közötti árat jelent. A héjas dió a minőségétől függően 700–1000 forint közötti áron elérhető.

 

fúrólégy bejgli Ukrajna mezőgazdaság dió
Kapcsolódó cikkek