Havi összevetésben számolva 0,3 százalékkal csökkent Nagy-Britannia bruttó hazai összterméke (GDP) októberben a brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai jelentése szerint. Ez jóval gyengébb teljesítmény a vártnál: az elemzői előrejelzések többsége stagnálást, a borúlátóbb prognózisok is csak 0,1 százalékos GDP-visszaesést valószínűsítettek októberre – számolt be az MTI.

Csökkent a brit gazdaság teljesítménye októberben, s ezzel Nagy-Britannia közelebb került a recesszióhoz. 
Fotó: AFP

Szeptemberben még 0,2 százalékos havi növekedést mértek a brit gazdaságban, amely stagnál az októberrel zárult három hónapban a júliusban véget ért összehasonlító háromhavi időszakhoz képest.

Az októberi havi GDP-visszaesésben a brit hazai össztermék 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor gyengülése volt a legfőbb tényező. Ennek az ágazatnak a kibocsátása 0,2 százalékkal csökkent az előző hónap óta. 

A statisztikai hivatal számításai szerint a szolgáltatásokon belül a fogyasztókkal közvetlen kapcsolatban lévő szektorok teljesítménye októberben 0,1 százalékkal csökkent, és még mindig 5 százalékkal elmarad a koronavírus-járvány előtti szinttől.

A termelő szektorok kibocsátása 0,8 százalékkal, az építőiparé 0,5 százalékkal esett vissza októberben az előző hónaphoz viszonyítva.

A brit feldolgozóipar gyengülését más is jelzi

Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit gyáripar szezonálisan kiigazított beszerzésimenedzser-indexe (BMI) az októberi 44,8 után a múlt hónapban 47,2 volt. Az 50 alatti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának lanyhulását jelzik, vagyis 

a novemberi adat a valamelyes javulás ellenére továbbra is a brit feldolgozóipar teljesítményének visszaesését mutatja.

Az ipar aktivitási mutatója 16 hónapja folyamatosan a gyengülést jelző 50 alatti tartományban jár.

Borúlátó előrejelzés a brit gazdaság kilátásairól

Az Office for Budget Responsibility, OBR) nevű független, de a brit kormány számára is előrejelzéseket készítő kutatóműhely friss prognózisában 2024-re 0,7 százalékos, 2025-re 1,4 százalékos növekedést valószínűsített.( Az intézet előző előrejelzésében erre a két évre még 1,8, illetve 2,5 százalékos növekedést várt.)

A kutatók szerint a prognózisok jelentős rontását az által a reálbérekre gyakorolt nyomás, a kamatok emelkedése és a kormányzati támogatások leépítése indokolja.

Az OBR számításai szerint a háztartások egy főre jutó, szabadon rendelkezésre álló reáljövedelmével számolva

a brit életszínvonal még a 2024–2025-ös költségvetési évben is 3,5 százalékkal alacsonyabb lesz a koronavírus-járvány előtti szintnél.

Több állami befektetés és magasabb adók kellenek a brit gazdaság növekedéséhez

A szakértők ugyanazt a megoldást javasolják, mint az ellenzéki Munkáspárt.