Nemzetközi gazdaság

Zelenszkij: Ukrajna az EU-csatlakozáshoz szükséges minden kötelezettségét teljesítette

Ukrajna minden kötelezettségének eleget tett, meghozta az uniós csatlakozáshoz szükséges legfontosabb törvényeket – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön a brüsszeli EU-csúcson videókapcsolaton keresztül elmondott beszédében.

Az Európi Tanács által közreadott beszédben az ukrán elnök kijelentette: a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló döntés létfontosságú, „Európa most nem lehet határozatlan”.  Szavai szerint nem akarhatják a tagállami vezetők, hogy Európát megbízhatatlannak tekintsék, ugyanis Ukrajna egyértelmű ajánlásokat kapott a továbblépésre az uniós csatlakozáshoz vezető úton.

Ukraine, Kyiv, 2023-11-21. President of the European Council Charles Michel, President of Ukraine Volodymyr Zelensky, President of Moldova Maia Sandu visit to the meeting commemorating the 10th anniversary of the Maidan Uprising on 21 November 2023 in Kyiv.Ukraine, Kiev, 2023-11-21. Le president du Conseil europeen Charles Michel, President de Ukraine Volodymyr Zelensky, Presidente de la Moldavie Maia Sandu se rend a la reunion commemorant le 10e anniversaire du soulevement de Maidan le 21 novembre 2023 a Kiev. (Photo by Union Europeenne / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Zelenszkij szerint a csatlakozási kérelem elutasítása jelentené az oroszok igazi győzelmét.
Fotó: AFP

„Egy megígért döntésről beszélünk. Nem hallottam semmilyen ellenérvet arra vonatkozóan, hogy miért ne valósíthatnának meg egy, az egész Európa által elfogadott tervet – fogalmazott az elnök. – Az egyértelmű ütemterv szerint az uniós csúcson politikai döntést kell hozni a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről, válaszul arra, amit Ukrajna elért” – tette hozzá Zelenszkij.

Ma egy dolgot kérek önöktől: ne árulják el az ukrán embereket és az Európába vetett hitüket.

Az ukrán elnök kiemelte, hogy az ukrán EU-csatlakozásról szóló esetleges negatív döntést Putyin egész Európa ellen fogja felhasználni. Nem szabad megadni neki ezt az első és egyetlen győzelmet. Európának győznie kell, a megállapodásokat tiszteletben kell tartani, és a szavaknak számítaniuk kell – tette hozzá beszédében az ukrán elnök.

 

 

Ukrajna csatlakozás ukrán elnök
Kapcsolódó cikkek