Oroszország aranytartalékának nagysága az év elején megegyezett az egy évvel korábbival, de jóval többet ért –közölte az orosz jegybank. 

Gold,In,Bullion,In,A,Large,Volume,Of,The,Inscription
Fotó: evgeniy jamart

Oroszország aranytartaléka 75 millió uncia volt az idei év elején, ugyanúgy, mint a múlt év elején. A múlt év közepén 0,2 millió unciával csökkent az majd ősszel ugyanennyivel nőtt. Az aranytartalék értéke 155,9 milliárd dollár volt 2024 elején, 15 százalékkal nőtt a múlt év elejéhez képest a nemesfém drágulása miatt. 

A jegybank azt közölte, hogy az orosz arany- és devizatartalékban az arany részesedése 26 százalékra nőtt az idei év elején az egy évvel korábbi 23 százalékról. 

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy Oroszország megvizsgálja, hogy az Ukrajna megszállása után befagyasztott aranytartalékai felhasználhatók-e a fejlődő országokat segítő éghajlatkáralap finanszírozására. Oroszország klímaügyi megbízottja az ENSZ tavalyi éghajlatváltozási csúcstalálkozóján, a COP28 csúcstalálkozón kijelentette: Moszkva célja megakadályozni, hogy a nyugat lefoglalja a szóban forgó készleteket. A klímaügyi megbízott szerint a lépés hozzájárulna a fejlett és fejlődő országok közötti szakadék megszüntetéséhez.

Továbbra is az Egyesült Államok birtokolja a legtöbb aranyat, Magyarország éllovas a régióban

Néhány mozgást leszámítva a legtöbb központi bank inkább szinten tartotta az aranykészletét az elmúlt egy-két évben, főleg Kína növelte a tartalékát. Magyarország Ausztria és Románia kivételével az összes szomszédját előzi aranytartalék terén.