A csak világgazdasági súlyát tekintve kicsiny nyugat-afrikai Niger területe közel 1,27 millió négyzetkilométer, Magyarországnál majdnem 14-szer nagyobb, és a régió legnagyobb tengerparttal nem rendelkező országa. A lakosság száma mindössze 25 millió fő, népsűrűsége alacsony, ám ez utóbbi annak is köszönhető, hogy az ország négyötöde a Szaharában fekszik. A főként déli és nyugati országrészben élő népesség jellemzően muszlim vallású, és rendkívül szerény körülmények között él – írja tanulmányában az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány.

NIGER-ENERGY-NUCLEAR-MINE-AREVAGeneral view taken 23 February 2005 of installations at Somair mineral treatment plant near the uranium opencast mine in Arlit in the Air desert, one of the world's most impoverished regions. At the Arlit uranium mine, expolited by Areva of France, the world's largest nuclear engineering group, deep in the Sahara desert in Niger, the uranium ore is so close to the surface that workers go just sixty meters down to the bottom of the open pit mine to retrieve it. The Areva Mining Business Unit specializes in exploration, mining and processing of uranium ore, a strategically important raw material for nuclear fuel. Areva is the world's second largest natural uranium producer. Some 7,000 tons of uranium, about 20% of world production, are extracted each year from mines operated by the group and located mainly in Canada and Niger. AFP PHOTO PIERRE VERDY (Photo by PIERRE VERDY / AFP)
Niger a világ urántermelésének négy százalékát biztosítja, ezzel hetedik a tízes ranglistán.
Fotó: AFP

Az ország vásárlóerő-paritáson mért egy főre eső GDP-je a Világbank statisztikái szerint nagyjából 1200 és 1500 amerikai dollár körül mozog, de ez legkevésbé sem adhat hű képet a valós gazdasági fejlettségről, ugyanis a térség országairól nem készül olyan pontos statisztika semmilyen értelemben, mint itt Európában. Alapvetően a gyarmati múlt lenyomatai, a földrajzi elzártság, a sivatagos domborzati viszonyok, az alacsony írástudási arány, a magas termékenységi ráta és a dzsihadista lázadások miatt Nigert a világ legszegényebb országai között tartjuk nyilván, viszont a világ tíz legfontosabb uránkitermelő országának egyike.

A legnagyobb kitermelők között domináns egyébként Kazahsztán, egymaga a világpiaci kínálat 43 százalékát adja, a második Kanada 15 százalékkal, a harmadik pedig Namíbia 11 százalékkal. A World Nuclear Association 2022-es adatai szerint Niger a hetedik legnagyobb szereplő, és a teljes kitermelés több mint 4 százalékát adja. Az uránt egyébként 1957-ben a francia Bureau de Recherches Geologiques et Minieres fedezte fel a nigeri Azelikben, amikor réz után kutatott. A gyarmati múlt miatt (is) kezdetektől meghatározó az urán kitermelésében a francia befolyás.

A volt gyarmattartó nem csak az értéklánc végén jelenik meg, ugyanis a francia állami tulajdonú Orano bányászati üzemet működtet az ország északi részében. Ugyan a francia atomerőművekben a felhasznált urán kevesebb mint 10 százaléka származik Nigerből, azonban arányaiban ez mégis jelentős függőségnek tekinthető. Fontos még hangsúlyozni, hogy az Arlit környéki bányák 2022-ben az teljes uránimportjának negyedét adták – jegyzi meg az Oeconomus tanulmánya.

NIGER-ENERGY-NUCLEAR-MINE-AREVATrucks carry rocks containing uranium 23 February 2005 at Arlit opencast mine in the Air desert, one of the world's most impoverished regions. At the Arlit uranium mine, expolited by Areva of France, the world's largest nuclear engineering group, deep in the Sahara desert in Niger, the uranium ore is so close to the surface that workers go just sixty meters down to the bottom of the open pit mine to retrieve it. The Areva Mining Business Unit specializes in exploration, mining and processing of uranium ore, a strategically important raw material for nuclear fuel. Areva is the world's second largest natural uranium producer. Some 7,000 tons of uranium, about 20% of world production, are extracted each year from mines operated by the group and located mainly in Canada and Niger. AFP PHOTO PIERRE VERDY (Photo by PIERRE VERDY / AFP)
Niger a hetedik, Oroszország pedig a hatodik legnagyobb uránkitermelő, az utóbbi igazi piaci ereje az urándúsításban rejlik.
Fotó: AFP

Az ország uránbányái kapcsán azonban ma már nemcsak a korábbi gyarmattartót és Spanyolországot lehet megemlíteni, hanem Kínát is. 2007-ben az állami tulajdonú China National Nuclear Corporation (CNNC) közös vállalatot alapított a nigeri kormánnyal az ország közepén található Azelik uránbánya továbbfejlesztésére. A CNNC a projekt 37,2 százalékát birtokolja, további közel negyede pedig a ZXJOY Invest kínai befektetési vállalkozásé, legalábbis a hongkongi tőzsdén 2010-ben benyújtott bejelentés szerint. 

A Kreml sokféleképpen kapcsolódik az urán piacához és az utóbbi időszak nigeri politikai eseményeihez. Abban az esetben, ha a nyugat-afrikai ország „közelebb” kerül Oroszországhoz, akkor az urán piacán és az atomenergia tekintetében biztosan növekedne a világpiaci koncentráció, lényegében Niger és az orosz, illetve posztszovjet tagállamok kapnának a jelenleginél is nagyobb hangsúlyt. Oroszország egyébként a hatodik legnagyobb uránkitermelő, ám az igazi piaci ereje nem ebben, hanem az urándúsításban rejlik.