Az Apple tájékoztatása szerint a Vision Pro 3499 dollárba (több mint 1,2 millió forint) kerül majd, és elérhető lesz az összes amerikai Apple-üzletben és az Egyesült Államokon belül az online Apple Store-ban is. 

Apple developers conference
Fotó: Josh Edelson / AFP

A prémiumár is azt mutatja, hogy nem szokványos tömegcikkről van szó. 

A cég a piaci versenyhelyzetén is javítani szeretne a fokozódó gazdasági versenyben. A gazdasági lassulás következtében a vállalat eladásai ugyanis a legutóbbi pénzügyi negyedévben visszaestek – írta a The Wall Street Journal

Az Apple szintén virtuális élményt nyújtó riválisai között szerepel a Sony, a Samsung Electronics vagy a Meta jelentősen olcsóbb Quest 3 headsetje, amely 500 dollárba (173 ezer forint) kerül.  

A cég szerint a virtuális valóságot (VR) és háromdimenziós alkalmazásfelületeket kínáló Vision Pro szemüveg elmossa a határt a valóság és a digitális világ között. A What the Golf?, a Game Room vagy a Super Ninja nevű új virtuális játékokkal is hozzájárul az egyedi élményhez. 

A virtuális valóságba repítő, korszakalkotónak beharangozott „térbeli számítógépet” a felhasználó a levegőben tett kézmozdulatokkal, a szemével és a hangjával képes irányítani. Az eszköz további előnye, hogy a videójátékozást és a filmélményt is forradalmasíthatja, illetve a grafikai munkákban is segíthet. Akár egy komplett virtuális irodát is kialakíthat a felhasználó. A Quest 3-hoz képest kényelmesebb kialakítású, és nem kell hozzá kontroller, mint a Quest 3 modellhez. A Vision Pro nagy felbontású OLED-kijelzővel rendelkezik, amely egyedi, és tiszta vizuális élményt biztosít. A futurisztikus megjelenésű eszköz emellett 256 gigabyte tárhellyel rendelkezik, s az eszköz dobozában egyebek között találhatunk egy külső akkumulátort, egy USB-töltőt, egy töltőadaptert és két fejpántot is.

 

A cég nagyjából egymillió példány gyártását tervezi az idén, egyelőre az Egyesült Államokban értékesítik majd. Európában várhatóan jövő év elejétől lehet majd kapni.