Nemzetközi gazdaság

Hiába futott csúcsra az ázsiai import, az LNG-árak nem emelkedtek

Az orosz–ukrán háború miatt megborult piaci egyensúly lassan helyreáll, sőt hamarosan árcsökkentésekre kényszerülhetnek az exportőrök.

Hiába ért el új csúcsot a cseppfolyós földgáz (LNG) ázsiai importja decemberben, az azonnali árak mérsékeltek maradtak, hála az ugyancsak rekordmértékű amerikai és ausztrál exportnak – derül ki az árupiaci tanácsadó Kpler adataiból.

A legnagyobb kontinens 26,61 millió tonnát (mintegy 36 milliárd köbméter) importált az elmúlt hónapban a nyersanyagból, szemben az októberi 23,35 millió tonnával (mintegy 32 milliárd köbméter). A növekedést főként Kína fokozódó étvágya hajtotta, miután az ország visszaszerezte a legnagyobb LNG-importőr címet Japántól.

Marmara Ereglisi Liquefied Natural Gas Terminal
Fotó: AFP

A kínai behozatal 8,22 millió tonnára nőtt a novemberi 6,97 millió tonnáról, ami 2021 januárja óta a legmagasabb érték. Ugyanakkor Japán is növelte az LNG-vásárlásait decemberben, így a hónap során 6,78 millió tonnát vásárolt a novemberi 5,4 millió tonna után. Ez tavaly január óta a legmagasabb érték. Dél-Korea ugyancsak bőven rendelt cseppfolyósított földgázt, 5,1 millió tonnát a novemberi 4,19 millió tonna után, 2021 februárja ez óta a legnagyobb mennyiség.

A kereslet növekedése azonban nem hajtotta feljebb az árakat, így a szpotpiaci index szerint a december 29-én végződő héten millió brit fűtőegységenként 11,7 dollárt kellett a termékért fizetni, szemben az egy héttel korábbi 11,7 dollárral. Ez augusztus óta a legalacsonyabb ár.

A szpotpiaci árak 58,2 százalékot estek 2023-ban, ahogy az LNG-ért folytatott, az orosz vezetékes gáz helyettesítése céljából indított verseny okozta kereslet alábbhagyott. A kínálat bőségét jelzi, hogy az árakat az sem hajtotta fel, hogy az európai is nőtt decemberben, 11,8 millió tonnára a novemberi 10,81 millió tonna után. Ez április óta a legmagasabb érték.

A kereslet decemberi emelkedése ugyanakkor a megelőző hónapok lanyhaságát követi, miután a tél mind Európában, mind Ázsiában enyhén indult, így a jelentős készleteket sikerült felhalmozni mind a két kontinensen, ami csökkentette a keresletet a szpotpiacokon.

Az erős ázsiai keresletet kiegyenlítette a három vezető exportőr részéről érkező kínálat. Az Egyesült Államok a múlt hónapban 8,5 millió tonna LNG-t exportált a novemberi 7,51 millió tonna után, ami történelmi rekord. Ugyancsak csúcsra pörgött az ausztrál kivitel is: a novemberi 6,61 millió tonna után 7,26 millió tonnára rúgott.

Katar ugyanakkor csak január óta ért el csúcsot, de a 7,11 millió tonnás kivitel azért a közel-keleti ország részéről is növekedésnek számít a novemberi 6,36 millió tonnához képest – írja a Reuters.

Ha a kínálat továbbra is hasonlóan erős marad, a szállítók kénytelenek lesznek tovább csökkenteni az árakat, hogy új vásárlókat csábítsanak a piacra. A millió brit fütőegységenként 10 dollár alatti áron akár olyan országok is vásárlóként léphetnek a piacra, mint India, Pakisztán és Banglades.

Decemberben India importja 1,86 millió tonnára csökkent a novemberi 1,99 millió tonnáról, ám az országot rendkívül árérzékenynek tartják, amit az is bizonyít, hogy a behozatali csúcsát a koronavírus tetőpontján, 2020 májusában érte el, amikor 1 millió brit fütőegységnyi LNG-ért csak 1,85 dollárt kellett fizetni.

 

lng Európa Ázsia földgáz
Kapcsolódó cikkek