Leállt a termelés hétfőn a kelet-fríziai Emdenben található Volkswagen-gyárban a gazdák tiltakozása miatt – ezt az autógyártó szóvivője jelentette be.

A Brandenburgi kapu környékét is elfoglalták a traktorok.
Fotó: John Macdougall / AFP

Országszerte sok más úttal együtt az üzemhez vezető utakat is lezárták az adókedvezmények megvonása ellen tiltakozó gazdák, a dolgozók ezért nem tudtak munkába menni. A leállás a benzines autókat érinti, az elektromos autók gyártása ugyanis a tervek szerint csak a jövő héten, a karácsonyi szünet után indul újra. Azt nem tudni, hogy pontosan hány alkalmazottat érintett a leállás.

A traktorok elfoglalták Berlin központját is, a rendőrségi jelentések szerint több mint ötszáz mezőgazdasági jármű parkol a Brandenburgi kapu és a híres Győzelmi oszlop között.

„Teljesen megbénították a forgalmat” – számolt be a Deustche Welle helyszínen lévő tudósítója.

Robert Habeck gazdasági miniszter szerint a tiltakozás miatt itt lenne az ideje, hogy vitát kezdjenek a mezőgazdasági ágazatról. A zöldpolitikus, aki egyben Németország alkancellárja is, korábban Schleswig-Holstein agrárminisztere volt.

Farmers' protests - Ravensburg
A gazdák nem akarnak lemondani a támogatásról. Fotó: Felix Kastle / AFP

Véleménye szerint a gazdák számára az igazi problémát a gazdasági környezet jelenti, a diszkontok, a vágóhidak és a tejfeldolgozók nyomása, valamint az ingadozó világpiac. 

Vannak jó és rossz évek, de mindenekelőtt strukturális problémáról van szó

– hangsúlyozta Habeck a minisztériuma által készített videóban.

A gazdák gyakran nem tudták áthárítani a termelési költségeiket, mert az árakat nem ők szabták meg. Így viszont egy olyan körforgásba kerültek, hogy többet kell termelniük, és a kisebb gazdaságok fokozatosan eltűntek. „Ezt hívják strukturális változásnak. Azt hiszem, ez valami eufemisztikus kifejezés. Ez a mezőgazdaság iparosítása” – fogalmazott a politikus.

Farmers prevent Minister Habeck from leaving a ferry
SCREENSHOT - 04 January 2024, Schleswig-Holstein, Schüttsiel: Angry farmers prevent Vice-Chancellor Robert Habeck (Greens) from leaving a ferry in Schlüttsiel in Schleswig-Holstein. A police spokesman told the German Press Agency that Habeck, who is also Minister of Economic Affairs, had to return to Hallig Hooge as a result. According to the police, there were more than a hundred demonstrators. (Screenshot of the video) Photo: -/WestküstenNews/dpa (Photo by WestküstenNews / dpa Picture-Alliance via AFP)
A gazdasági minisztert már csütörtökön órákra feltartóztatták a kikötőt lezáró gazdák.
Fotó: AFP

Bár szerinte érthető, hogy a gazdák nem akarnak engedményeket tenni, és ragaszkodnak hozzá, hogy megkapják az eddigi támogatásokat, azért 

más válaszok is léteznek, például igazságosabb árak, a fenntarthatóságért járó anyagi segítség és a közvetlen értékesítés a fogyasztóknak.

„Véleményem szerint a mostani vitát arra kellene felhasználnunk, hogy komolyan és őszintén megbeszéljük pontosan ezeket a kérdéseket” – mondta Habeck.

A minisztert és a feleségét egyébként csütörtökön késő este több órán át feltartóztatták, amikor egy Németország északi partjainál lévő szigeten töltött nyaralásról tértek haza, és 250-300 földműves blokád alá vette a kikötőt, ahol a kompjuk kikötött.